The Sims blir dokusåpa

TEKNIK

Succéspelet kan komma att bli ny tv-serie

Bestäm vem av invånarna i dokusåpa-huset som ska laga mat och få full kontroll över deltagarnas toalettvanor.

Låter det lockande?

Det tror EA Games, som nu överväger att göra tv-serie av populära dataspelet The Sims.

Spelföretaget Electronic Arts, EA, planerar att skapa en interaktiv dokusåpa med dataspelet The Sims som inspiration. Tanken är att tittarna skulle få möjlighet att kontrollera deltagarna genom att säga åt dem vad de ska göra.

– En idé skulle kunna vara att man kontrollerar en familj, säger åt dem när det är dags att gå till köket eller sovrummet, och att man på detta sätt skulle ha spelare över hela världen som ”spelade tv-serien”, säger Jan Boz, vice marknads- och säljchef för EA:s europeiska avdelning, till nyhetsbyrån Reuters.

Vill nå nya målgrupper

Förslaget till programmet är fortfarande på utvecklingsstadiet, men enligt Reuters kan det kan komma att innehålla inslag där tittarna röstar fram olika handlingar som de vill att deltagarna ska utföra.

EA bekräftar att samtal förts med flera olika tv-produktionsbolag, men vill inte uppge fler detaljer.

Ett tv-program skulle innebära en helt ny marknad för EA, som liksom andra tv-spelsföretag försöker att nå fler målgrupper än sin vanligaste: yngre män.

The Sims är dock ett undantag från den regeln. Ungefär 60 procent av spelarna är kvinnor. Spelets utmaning består i att kontrollera karaktärer i en virtuell värld, och har sålt i över 36 miljoner exemplar.

Karin Fyrlund