Vad gör tillverkarna för miljön? Hela chattet från mässan i Berlin

TEKNIK

Vilken är de hetaste prylarna? Är det mycket bling-bling? Hur har den gobala miljödebatten påverkat elektronikindustrin?

Frågorna var många och varierade när läsarna chattade med Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson direkt från elektronikmässan Ifa i Berlin.

Moderator säger: Hej, nu har Peter Pettersson kopplat upp sig direkt från Ifa-mässan i Berlin. Välkommen att prata prylar med honom!
Peter Pettersson säger: Mitt bredband dök men nu ska jag vara uppkopplad igen
TFC2004 säger: Miljömedvetenhet+elektronik=? Hur har den gobala miljödebatten påverkat elektronikindustrin?
Peter Pettersson säger: Hej, den börjar i alla fall göra det. Senast igår kväll hörde jag chefen för Philips konsumentelektronik hålla tal och flera gånger framhöll han hur mycket mindre energi hans produkter drog än konkurrenternas och att de byggs så miljövänligt som möjligt. Men det är långt kvar.
nina säger: Vad kommer efter platt-tvn? Och hur länge kommer platttvn som den ser ut nu att hålla?
Peter Pettersson säger: Platt-tv:n håller nog länge än. Nu är det full hd som gäller. Dubbelt så bra upplösning som vanlig hd. Men de apparater som redan köpt tror jag håller bra i minst fem år till.
me säger: Hej Peter! Tror du att Apple kommer att göra något uttal om vem som kommer att bli deras huvudoperatör för iPhone i Europa? eller tror du att dom väntar till Apple Expo i September i Paris? /Me
Peter Pettersson säger: Nej, Apple är inte ens här och folk på T-mobile jag talat med vill inte uttala sig. Apple har ett event på onsdag i London dit jag ska. Möjligen säger de något då.
Thomas säger: Tjena Peter! Dom hetaste prylarna på mässan hittills?
Peter Pettersson säger: Full-hd är häftigt. Men då måste man se film från hd-dvd eller blu-ray-spelare. Och det börjar bli möjligt nu när de går ned i pris. Philips har en tv med inbyggt 5.1-ljud i 26 högtalare runt skärmen. Den är också häftig. Men det är över 1200 utställare och jag har väl hunnit med cirka 30 av de största hittills.
Stina säger: Hej! Vad händer för spännande på kamera-fronten?
Peter Pettersson säger: De nya digitala kamerorna börjar få mycket bättre optik med optiska zoom som gör att man går omkring med ett 135 mm objektiv i fickan. Sedan blir intelligensen allt högre. Sony har ju en modell som reagerar på leenden. Så Cheese...och kameran tar en bild.
massa kul eller? säger: är de mycket "bling bling" till allt?
Peter Pettersson säger: Mer och mer. Hemelektronik och tekniska prylar har ju också blivit modegrejor man visar upp som visar din tillhörighet, livsstil och allt möjligt. Det är till och med så att man börjat designa skrivare. De görs sig ju annars bäst i ett skåp med dörr.
TFC2004 säger: Måste en 42" LCD Full-HD dra ca 300 watt i strömförbrukning?
Peter Pettersson säger: Exakt hur mycket den "måste" dra vet jag inte. Men när man tittar på olika tillverkare ser det ut som om energiförbrukningen blivit som den blivit. Men fler och fler tillverkare satsar numera medvetet för att pressa energiförbrukningen. Mycket handlar det också om att vi som användare stänger av apparater istället för att låta dem stå på sparlåga.
Glidaren säger: Hej Peter. Min 60-åriga mammas nya Samsung 40 tums LCD med inbyggd digibox har en bild som suger! Grannarna får bra bild men morsans är kass. Har testat med antennförstärkare men det blev inte så mycket bättre. Hur löser man deta?
Peter Pettersson säger: Om hon har tv via digitala marknätet är det som regel antennen, kablarna mellan antennen och skarvarna till antennkontakterna som är de svaga länkarna. Om det inte hjälper är en aktiv antenn (som har 5 volts elmatning) värd att testa. Sådana finns för 3-400 kronor
TFC2004 säger: Jag vill frigöra mig från alla USB-sladdar. När kommer den trådlösa USB-standarden?
Peter Pettersson säger: Jag tror inte att vi kommer att få se sådana produkter i år. På Ifa:s amerikanska motsvarighet, Ces, i Las Vegas såg jag testprodukter i januari i år. Men de var på laboratioriestadiet mer eller mindre. Usb matar ju också ström vilket inte är trivialt att sända trådlöst.
Pelle säger: Kommer det någonsin komma USB-minnen på över 1TB?
Peter Pettersson säger: Det är inte otänkbart. Utvecklingen har en förmåga att överträffa ens vildaste förväntningar. Min första Mac hade 20 MB hårddisk. I dag kan man köpa en Imac med 1 terabyte minne. Det kan finnas tekniska begränsningar, men även sådana brukar man ha en tendens att komma över
Surpuppan säger: Tjena. Ska köpa en plattis. Men i butikerna visas de alltid upp med värsta DVD:n kopplad till skärmen - aldrig med vanlig antennsladd. Hur 17 ska man veta vilken har den bildkvalitet man önskar? Inte kan man släpa hem alla för att kolla...
Peter Pettersson säger: Jag tycker att man som kund ska kräva att de kopplar upp vanlig tv och låter dig titta. Det är ett ofog att köra med tillrättalagda slingor med hdtv för att skapa en verklighet som inte finns i vanliga hem.
sony23 säger: Kommer de nya LCD-tvapparaterna med 100hz göra någon större skillnad på marknaden, eller är det inget större väsen kring dessa?
Peter Pettersson säger: Jo det är många som visar dem här i Berlin. Bilden blir klart mycket bättre. Framför allt på lcd över 40 tum. Jag tycker att den eftersläpning som ibland finns på lcd som kan ge en känsla av "tv-teater" fast det är en spelfilm försvinner på 100Hz:arna.
Thomas säger: Något nytt när det gäller mobil-TV (mobiltelefonen)?
Peter Pettersson säger: Flera tillverkare visar mobiler som klarar att ta emot tv. Samsung och Lg bland annat. Men Sony Ericsson är bara här med en liten del i Sony:s monter och Nokia och Motorola är inte här alls.
Moderator säger: Där måste vi tyvärr avsluta chatten och släppa Peter Pettersson vidare i mässvimlet. Tack alla som var med och chattade!