42 tum under 10 000 kr

TEKNIK

Stora skärmar är hetast – här är de billigaste

Nu är det köpläge på stora platt-tv.

Många 42-tummare har rasat med flera tusenlappar i pris på bara några månader och kostar nu under 10 000 kronor.

– Det beror i regel på att de inte klarar full-hd. Men de klarar vanliga hd-sändningar och det räcker bra för normalfamiljen de närmaste fem åren i alla fall, säger Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

För inte så många år sedan var en 28 tums tjock-tv flaggskeppet i många svenska vardagsrum. Nu är det platta skärmar på 40 tum eller mer som är hetast. Och de blir allt billigare.

Aftonbladet.se har i samarbete med Prisjakt sammanställt listan med de billigaste 42-tummarna just nu,både plasma och lcd. Totalt blir det över 30 olika modeller som alla kostar under 10 000 kronor. Just 42 tum har blivit drömstorleken för många.

Hur bra tv får man då för de pengarna?

– Man får förvånansvärt mycket. Flera av de modeller som ligger under 10 000 i dag är riktigt bra tv-apparater,säger Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

Funkar de till allt: film, sport, att koppla datorn till och spela?

– Ja, det gör de. Det som gör att de faller i pris är att de i regel inte klarar full-hd. Men de klarar vanliga hd-sändningar och det räcker bra för normalfamiljen de närmaste fem åren i alla fall.

Ja, det snackas mycket om full-hd. Är det ett måste?

– Nej absolut inte. Det går bara att se full-hd från bluray eller hd-dvd-spelare i dag. Inga tv-distributörer sänder med den tekniken och det kommer att dröja fem-sju år innan det kan finnas brett i digitala marknätet.

Är det läge att köpa platt-tv nu?

– Ja, just nu är vi i ett skifte där alla nya apparater klarar full-hd. Då blir det rea på de andra apparaterna tills de är borta ur lagren.

Hur billigt kan det bli?

– Branschfolk har hävdat att prissänkningarna ska stanna upp men vi ser fortfarande sänkningar på 20-30 procent per år och det ser ut att hålla i sig.

I fjol 32 tum, i år 42 – hur många tum får jag för 10 000 om ett år?

– Möjligen 50 tum. Men 50 tum är ganska nytt än så länge så det är osäkert om de hinner sjunka dit på ett år.

Vad mer bör jag tänka på inför tv-köpet?

– Provtitta, gärna hela faniljen. Be att få se vanlig tv via marknätet eller kabel. I butikerna visar de ofta hdtv och det finns bara fläckvis än så länge.

I år kommer cirka 800 000 platt-tv att säljas i Sverige, mot drygt en halv miljon i fjol. Snittpriset på en platt-tv har det senate året sjunkit från över 12 000 till under 10 000 kronor, enligt statistik från Elektronikbranschn. Ungefär åtta av tio sålda skärmar är lcd, två av tio plasma.

Den storlek som fortfarande säljer allra bäst är 32 tum, enligt nätbutiken Net on Net, som för någon vecka sedan blev först med att erbjuda 42-tummare med full-hd för under 10 000 kronor.

– Större skärmar ökar mest men läget just nu är att om man slår ihop vår försäljning av 37, 40, 42 och 46 och 50 tums apparater så är den tillsammans lika stor som för 32-tummare. säger Hans-Krister Andersson, produktchef på Net on Net.

Han tror på en fortsatt ökning i storlekarna 42 tum och uppåt.

– Stor skärm ger mer känsla.

Läs mer om platt-tv

Listorna öppnas i nytt fönster och är sammanställda av Prisjakt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-tester