Digitalt vattenmärke avslöjar dig

avPeter Pettersson

TEKNIK

Film- och musikbranschen har hittat sätt att spåra fildelare

Film- och skivbolagen kan redan se dig när du fildelar.

Osynliga digitala vattenmärken sätts in i filmer och låtar.

De kan leda direkt till vem som laddat upp filerna på nätet.

Det blir allt vanligare att populära filmer och cd-album som ofta fildelas förses med så kallade digitala vattenmärken. I filmer läggs de in i bildfilen på ungefär samma sätt som till exempel en svt-symbol uppe i en hörnet av bilden. Enda skillnaden är att de inte syns.

Digitala vattenmärken kan ge film- och skivbolag mycket detaljerad information.

Märkta förhandsvisningar

De används till exempel numera på förhandsvisningar av kommande storfilmer. Tidigare var det vanligt att förhandsvisningar smygfilmades med videokamera och lades ut på nätet långt före filmens biopremiär.

Men med digitala vattenmärken i filmkopian kan man se exakt från vilken förhandsvisning och i vissa fall även var i lokalen videokameran var när filmen kopierades.

Ska förhindra kopiering

På samma sätt förser man de filmer som går ut till biograferna med vattenmärken för att förhindra att någon som hanterar filmen där passar på att göra en kopia.

Om man försöker ta bort digitala vattenmärken från en filmfil försämras kvaliteten så mycket att det inte går att se filmen. Varje vattenmärke är dessutom unikt. Så man måste hitta en ny lösning för varje enskild filmfil.

Bättre än äldre system

— Det är en stor skillnad jämfört med vanliga kopieringsskydd. Knäcker man det kan man sedan knäcka alla likadana, säger Peter Alvarsson, på nätfilmbutiken Headweb som är den första om använder digitala vattenmärken i stället för äldre typer av kopieringsskydd.

När det gäller musik läggs digitala vattenmärken in i ljudspåren och försöker man ta bort dem förstörs ljudfilen.

Laddar man upp film eller musik som innehåller digitala vattenmärken på internet är det mycket lätt för upphovsrättsägarna att kontrollera det. Hittar de sådana filer vet de också direkt varifrån de kommer. Det gör att man redan i dag före den nya Ipred-lagen träder i kraft kan agera mot dem som laddat upp filerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer