Spela hemma mot hela världen

1 av 6 | Foto: MICKE SÖRENSEN
(Bilden är ett montage.)
TEKNIK

”Träffa nya vänner” var förr en fyndig slogan för skytteföreningar.

I dag är det bokstavligen en verklighet på nätet. Tusentals spelare skjuter på varandra i råa actionspel – och blir snart kompisar.

Här är de bästa multiplayerspelen i butikerna – och hur du gör för att lira mot andra.

Tommy Ingemarsson, 20, från Lidköping kallas ”Potti” när han laddar automatgeväret och ger sig ut på nätet. Han har bara lirat i nio månader men är nu en av världens vassaste på Counterstrike. Med sin klan Eyeballers tog Ingemarsson i december hem förstaplatsen och 50 000 kronor i prispengar i turneringen CPL i Dallas, USA. För honom är den sociala biten mycket viktig:

– Man dör ganska ofta och sedan får man vänta. Och då har man stor chans att kommunicera med andra. Det finns de som nästan pratar mer än de spelar.

Eyeballers, eller Café 9 som de nyligen döpte om sig till, träffades just via nätet, medlemmarna är utspridda över hela landet. Turneringen i Dallas var första gången flera av dem möttes i verkligheten.

Lagkamraten Mattias ”Litzter” Blomkwist, 20, bor i Stockholm. Mattias närmast bor på spelkaféet Nine i Stockholm, där han antingen ströjobbar för att få lite pengar eller tränar i klanens eget träningsrum.

Stora turneringar i USA

Målet är att kunna leva på spelandet, men det är dyrt att åka till USA där de stora turneringarna finns. Och konkurrensen är hård.

– Är man bäst i Counterstrike men slutar träna en vecka kan en annan klan plötsligt ha blivit jättebra, säger Mattias.

I dag erbjuder så gott som vartenda pc-spel multiplayer. Problemet är bara att servrarna gapar tomma. Spelarna flockas kring några få titlar, som Counterstrike och Diablo II.

Nigel Papworth på svenska spelföretaget Daydream är inte förvånad. Han menar att ett multiplayerspel måste vara mycket genomtänkt för att det ska fungera.

– Det är många som först och främst utvecklar sin titel för en spelare och sedan tror att bara man lägger in tekniken för multiplayer så fixar sig resten.

Daydreams nätspel Clusterball har fått en stor skara anhängare och det har de ingredienser Nigel Papworth anser är nyckeln till framgång.

Reglerna ska gå att förstå närmast instinktivt. I Clusterball åker man rymdskepp – men det handlar om att göra mål som i vilken bollsport som helst.

Spelaren ska alltid ha något att lära sig och sträva mot. De små morötterna kan exempelvis vara dubbla poäng för en svår manöver. Det stora målet är i Clusterball att bli världsbäst.

– Folk är som galna i vår världsrankning, säger Papworth.

Nöjet är spelarnas egendom. Clusterball förändras efter hand, när Daydream lyssnar på fansens synpunkter på förbättringar.

Och nästan viktigast: kommunikation med andra spelare genom chatt. Tyvärr möts man som nybörjarspelare ofta av en rå ton ute på nätet. Killarna i Café 9 är medvetna om skällandet i Counterstrike.

– Folk är mycket unga, många runt 14–15 år, och det är deras första kontakt med ett multiplayerspel, är Mattias Blomkwists förklaring.

– Men jag brukar försöka hjälpa ovana spelare, säger Tommy Ingemarsson.

Det känns skönt. För vem skulle kunna vara bättre lärare?

ACTION

ÄVENTYR

STRATEGI

SIMULATION

RACING

Henrik Rudin

ARTIKELN HANDLAR OM