Smarta högtalare

Smarta högtalare – vad är de till för?

Guide: Allt du behöver veta om Google Home

Av: 

Babs Drougge

Amazon Echo och Google Home är smarta högtalare.
Amazon Echo och Google Home är smarta högtalare.

TEKNIK

Google Assistant, Alexa och Siri. Nu stormar de smarta högtalarna in i svenska hem, men vad är de egentligen bra för?

Välkommen hem till framtiden. Plötsligt har visionerna från 70-talets sci-fi-filmer blivit verklighet. Med hjälp av de smarta högtalarna kan vi nu prata rätt ut i luften och få svar av en lyhörd assistent.

Förutom att vi nu kan röststyra våra smarta hem, har de smarta högtalarna egna inbyggda finesser. Här är en lista på några saker du kan göra med din smarta högtalare:

1. Fråga vad du vill

De smarta högtalarna sitter inne på all fakta som internet kan uppbringa. Din hemassistent kan besvara enkla frågor som hur vädret blir i morgon, hur många fågelarter som existerar, eller hur långt det är till närmaste McDonalds.

Med andra ord kan du med fördel använda högtalaren till enkla googlingar, eller utan att behöva avbryta det du håller på med, få reda på när nästa föreställning börjar på närmaste biograf.

Med en smart högtalare kan du göra en hel del utan att behöva resa dig upp, eller glo på en skärm.

2. Planera ditt liv

Skulle du hitta en föreställning som passar kommer du även att kunna be din smarta högtalare att boka biljetter åt dig. Assistenten kan dessutom:

  • Räkna ut när du måste gå hemifrån för att hinna till jobbet
  • Boka in möten i din kalender
  • Sätta på en timer till dina ägg
  • Leta upp ett smarrigt recept till middagen
  • Lägga till saker på din inköpslista
  • Företag har också möjlighet att ta fram sina egna röstassistenter, som din assisten kan prata med. Du kan till exempel be Google att prata med Icas assistent Monica, fråga henne vad du ska äta till middag, och få en smart inköpslista. Detta lär vi få se mer av hos svenska företag framöver.

3. Styr ditt hem

Förutom att fråga om vädret, hur lång tid det tar att komma till jobbet, eller hur många kalorier ett äpple innehåller, kan du koppla din smarta högtalare till olika smarta produkter, som din tv, automatiska rullgardiner, hemlarm, termostat, lampor.

Men det finns också ett smart hack som låter dig styra i princip all din hemelektronik. Med hjälp av särskilda eluttag kan du koppla ihop din smarta högtalare med till exempel din gamla kaffebryggare, eller vad som helst som har en av/på-knapp. På så vis kan du ladda bryggaren med kaffe och vatten kvällen innan och låta google börja brygga i samma stund som du slår upp ögonen.

ANNONS

Gör din dumma bryggare smart – köp en Smart Plug från TP-link billigast här!

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Ikea satsar på smarta produkter som lampor, eluttag och snart rullgardiner.

4. Spela upp nyheter och musik

Smarthögtalarna använder sig av så kallade Actions, som motsvarar mobilernas och plattornas appar. För senaste nytt finns redan en förinstallerad funktion som håller dig uppdaterad på nyheter. Men du kan också be din assistent att ladda ner andra funktioner och spela upp en egen spellista.

5. ”Ha kul”

Om du tröttnar på de torra svar som Google ständigt levererar, kan du börja utmana med lite svårare frågor av mer existentiell karaktär. På frågor som ”vad är meningen med livet?”, ”vem är du?” eller klassikern ”who you gonna call?”, brukar assistenterna ha oväntade och underhållande svar på lager. Med det kan man alltid roa sig en stund.

Högtalaren kan också agera lekledare i frågesporter eller spel. Berätta för hen att du har tråkigt så får du några förslag på vad ni kan hitta på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Google Home är här – välkommen till ett smartare liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Smarta högtalare

Google

Smarta hem

Hemelektronik

Amazon