Tesla bygger världens största batteri

Tesla kommer att bygga världens hittills största batteri i Australien.

Jättebatteriet ska kunna förse 30 000 hushåll med el.

– Det blir världens största batteriinstallation med bred marginal, säger Teslas vd Elon Musk.

Tesla ska inom 100 dagar bygga vad företagets grundare och vd Elon Musk hävdar är världens största litiumjonbatteri. Musk erbjöd sig på Twitter i mars att bygga en "batterifarm" i södra Australien, som under längre tid upplevt brist på ström vilket lett till strömavbrott.

Tre gånger så kraftfullt

– Det här systemet kommer att bli tre gånger så kraftfullt som något system på jorden, sade Musk på en pressträff i Adelaide.

Batteriet kommer att ha en kapacitet på 100 megawatt, vilket motsvarar en sjättedel av effekten från all vindkraft som byggdes i Sverige förra året. Batteriet ska kunna förse 30 000 hushåll med el.

– Det finns absolut risker, eftersom det här blir världens största batteriinstallation med bred marginal. Världens näst största batteri är på 30 megawatt, sa Musk vid pressträffen, enligt BBC.

Även det, som togs i drift i Kalifornien i december, har Tesla byggt.

Klart i december

Batteriet byggs i Jamestown, 23 mil norr om Adelaide, i anslutning till ett vindkraftverk. Södra Australien är beroende av sol- och vindkraft, men har haft problem att stärka sitt kraftnät på grund av återkommande strömavbrott.

Batteriet väntas vara installerat i december. Kostnaden för jätteprojektet är inte känd.

Publisert:

LÄS VIDARE