97 procent av alla mejl var spam i april

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-23

Utnyttjar svininfluensan och Jacksons död

I april nådde skräpmejlen rekordnivåer.

Och spammarna hittar hela tiden nya sätt att få dig att klicka på deras länkar.

Senaste trenden är att skicka mejl om Michael Jacksons död och svininfluensan.

Skräppost, så kallad spam, utgör en majoritet av all mejltrafik.

I april var 97 procent av alla mejl som skickades spam – en rekordsiffra som inte gör någon glad.

I genomsnitt låg spamnivån på 80 procent av all e-posttrafik under årets andra kvartal, med toppen i april och med botten på 64 procent i juni, enligt en rapport från säkerhetsföretaget Halon Security i samarbete med Common touch.

– Spammarna är skickliga på att utnyttja aktuella händelser, säger Peter Falck, vd för Halon Security.

Spelar på rädsla

När rädslan för H1N1-viruset började spridas runt jorden – gjorde även mejl med ordet svininfluensa i detsamma.

Och när popstjärnan Michael Jackson plötsligt dog startade plötsligt olika kampanjer för att "ta reda på vem mördaren var", som landade i mejlboxar över hela världen.

Vad är syftet med de här mejlen?

– Oftast leder mejlen till något annat, till exempel ett företag som säljer viagra. 99 procent som klickade på en Michael Jackson-länk blir förbannade och känner sig grundlurade, men 1 procent kanske blir intresserade, säger Falck.

Många av mejlen lurar också mottagaren att på något sätt verifiera sin mejladress, eller får mottagaren att klicka på en länk som gör att ett sabotageprogram laddas ner eller aktiveras.

En datorzombie

I genomsnitt aktiveras 376 000 zombier varje dag. En zombie är en dator som blivit kapad av en spammare för att skicka ut mejl. Något som kan ställa till stora problem för användaren.

Dels kan datorn bli långsam – kapaciteten går åt att skicka ut mejl till alla dina kontakter.

– Men det kan också bli dyrt om det exempelvis händer med en dator i en kommun. Om en kommunadress blir svartlistad som misstänkt zombie, så stoppas alla utskick under några dagar tills problemet är löst, säger Falck.

Hur skyddar man sig?

– Det vanliga. Klicka inte på länkar i mejl från okända avsändare och öppna inte inte bifogade filer. Och får du ett mejl från en bekant som plötsligt skriver på engelska, då kan du misstänka att hans adress blivit kapad. Då bör du inte heller klicka på något, säger Peter Falck.

Följ ämnen i artikeln