Handdatorn smittar

TEKNIK

Första viruset som angriper handdatorer är här

I helgen började det första viruset för handdatorer att spridas.

Men det är beskedligt och frågar om tillstånd innan det börjar infekterar datorn.

– Det här är bara en start, det kan komma fler framöver, säger virusjägaren Joakim von Braun.

Foto: Handdatorer av typen PocketPC går inte längre säkra för virus.

Rapporter om det första viruset för handdatorer började strömma in till datorsäkerhetsföretag runt om i världen under helgen.

Viruset har heter WinCE4.Duts.A, men kallas kort och gott för Duts. Det har skickats direkt till datorsäkerhetsföretag.

– Det här handlar om ett ”proof of concept”-virus, säger Joakim von Braun på datorsäkerhetsföretaget Symantec.

– Det handlar alltså om ett sorts testvirus som gjorts för att visa att det faktiskt går och för att visa svagheterna i systemet.

"Får jag smitta?"

När en handdator smittats dyker det upp en dialogruta som frågar om användaren vill att programmet ska sprida sig: ”Dear user, am I allowed to spread?”

– Det är typiskt den här sortens virus. Det ska mycket till för att man av misstag ska råka installera det, säger Joakim von Braun.

Duts är 1520 bytes stort, ibland sprids det tillsammans med en så kallad dropper på 16 bytes. Det angriper enbart Pocket PC med Microsofts operativsystem för handdatorer, Windows CE.

För en tid sedan rapporterades om det första mobiltelefonviruset. Även det var ett konceptvirus som skapats mer för att påvisa brister i säkerhetssystemet än för att orsaka skada hos användarna.

Miljoner användare

Enligt IDG.se finns det uppskattningsvis 17 miljoner handdatorer med Windows CE runt om i världen. Nu när det första viruset väl dykt upp lär det inte dröja innan nästa kommer - och då kan det vara på allvar.

– Användarna bör se upp – särskilt de företag som har stora parker med handdatorer, säger Joakim von Braun.

Det är ännu oklart hur Duts sprids. Men klart är emellertid att det inte kan smitta en vanlig dator, enligt Joakim von Braun.

Viruset kan enbart infektera exekverbara filer, alltså såna som har ändelse.exe. Och även om en sån fil blir smittad i handdatorn så förs inte smittan över till datorn.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist