Mobiltelefoni

Så dör nallen

Av: 

Zendry Svärdkrona

TEKNIK

Dränkning vanligaste dödsorsaken

Det finns en stor marknad för vattensäkra mobiltelefoner.

  Åtminstone om man ska tro läsarnas mejl.

Ty många telefoner slutar sina dagar på botten av en toalett eller i ett ölglas.

Läs själv - här är några exempel.

Stekte nallen på spisen. "Min mobil har blivit ett samtalsämne på Försäkringsbolaget. Jag skulle koka välling till min son - satte igång snabbplattan (Främre vänster) trodde jag - jag hade istället satt på inre vänster - där låg mobil, nycklar och plånbok. Man kan säga att mobilen blev ordentligt justerad. Helstekt mobil alltså! Min tankspriddhet får jag skylla på att jag är en dubbelarbetande pappa."

/ Anders

I tapetlim. "Det är inte jag som tappat eller gjort bort min mobil utan min tapetserare. Jag hade en tapetserare som tappade sin flickväns mobil i tapetlimmet. Den ramlade ur fickan och ner i limmet. Han kom med mobilen samt en himla massa lim överallt och bad mig rädda den. Vad gör man? Rycker ut batteriet så det inte blir kortslutning i den. Sedan får man torka och torka. Telefonen överlevde och likaså tapetseraren som var livrädd för sin flickvän."

/ Christel

Tappade den från traktorn. "Tappade min Nokia 3210 (med gummihölje) ut genom mitt traktorfönster när jag röjde snö. Den låg ute i snön i fyra månader tills snön hade tinat bort. Döm om min förvåning när vi hittade den efter mycket letande - och att den fungerade. Det blev inget mirakelräddande, men ett mirakelfynd istället."

/ Rolf.

Föll fyra våningar. "Var på en hemmafest med några kompisar i somras. En tjej stod och snackade i telefonen på balkongen på sjätte våningen. Hon tappade den hela vägen ner på betongen, alla delarna låg överallt. Efter letande i mörkret med diverse lyktor lyckades vi finna alla delarna. Mobilen fungerade perfekt faktiskt! "

/ Daniel

Tvättad och trampad. "Min flickvän råkade tvätta min Nokia 5210 i 60 gradig vittvätt och det var bara att ta isär det som gick och låta den torka en dag och sen funkade den utan problem. Men den mötte sin överman när en häst trampade på den."

/ Johan

I poolen och öl. "Glömde av att jag hade mobilen i fickan när jag hoppade i swimmingpoolen. Det tog ett par minuter innan jag gick upp och märkte vad som hänt. Plockade isär skal och batteri med en gång och lät delarna ligga i solen i några timmar. Till min förvåning fungerade telefonen perfekt efter det. Ända tills jag råkade tappa den i ett ölglas på krogen."

/ Kristian

Tappade den i toan. "Jag själv har tappat min mobil i toastolen så den blev vattenskadad och dog. Min dotter har tvättat sin i tvättmaskinen så den dog. Året efter var hon i Småland på semester när det var det värsta regnovädret med översvämningar och dylikt. Där i regnet dog hennes andra mobil. Stor mobilsorg här hos oss."

/Mats

Föll 65 meter. "Jag jobbar som servicetekniker i mobilmaster. Häromveckan var jag uppe på 65 meters höjd och servade ett par antenner när då telefonen ringde. När jag svarade så stötte jag i armbågen så att telefonen gled ur näven. När jag såg telefonen dala ner mot backen tänkte jag att den skulle bli skrot. Men det stod en liten ensam tall precis bredvid masten med en tjock grästuva under som telefonen landade på. När jag hittade telefonen så låg den där i gräset precis som jag hade lagt den där inte en minsta lilla repa. Och den funkar perfekt. Helt otroligt!"

/ Calle

Körde den i tvätten. "Jag vet inte om det är att förlora telefonen men: Jag tvättade min Nokia 3310 i tvättmaskinen. Kom på det efter ett tag och stannade maskinen och plockade ut min genomsura telefon. Det rann vatten ur den och den var stendöd. Jag hade precis köpt ett nytt batteri så jag plockade ut det för att ge till någon som kanske behövde ett. Efter en dag så tänkte jag bara testa om det fanns något liv i telefonen och det gjorde det. Den har funkat prickfritt nu i två år efter det. Min mamma har övertagit den. "

/ Maggie

I margarinpaketet. "Har mobilen och andra attiraljer i en axelväskan när jag sticker till kontoret. Denna sömniga morgon tog jag med mig det extra Lätt o Lagom-paketet från kylen och lade i väskan. När jag packade upp väskan på jobb så hade givetvis locket öppnat sig och min kära mobil låg väl inbäddad i smör. Avtorkning skedde - och telefonen funkade otroligt nog. Men när den senare behövde en laddning funkade det inte."

/ Tomas

Försvann ner i ishålet. "Det var för några år sedan då mobiltelefonerna var något större än nu. Min man och jag var på en fjällsjö och pimplade. Han hade telefonen i bröstfickan på skjortan. När han böjde sig ned över hålet ramlade telefonen ur fickan, men som tur var hamnade den på tvären en bit ner i hålet. Hade det inte varit en antenn på mobilen så hade den försvunnit rakt ner. Tur va?"

/Gun-Britt

Med bilen i vattnet. "I somras var jag på väg till en vän vars hus ligger högt uppe på ett berg intill ett stort vatten. På uppfarten till huset - en väg med brant stigning - fick jag fel på min bil och åkte baklänges ner i vattnet. Någonstans i mitt medvetande visste jag att jag måste sitta kvar i bilen tills den var vattenfylld för att kunna öppna dörrarna. När vattnet nådde mig till hakan fick jag upp dörren och kunde ta mig ut ur bilen, då kom jag ihåg mobilen, tog mig tillbaka till bilen, trevade i det nu gyttjefyllda vattnet, hittade nallen och tog mig upp till ytan och simmade i land. Mobilen var fylld av vatten, men jag plockade isär den, torkade nallen efter badet och den liksom jag överlevde."

/Maj

Har inte gått att rädda. "Jag har tydligen en tendens av att alltid på något sätt lyckas bli av med - eller ha sönder - mina mobiltelefoner i onödan. Är nu inne på min 8:e telefon. Vi får se hur länge den håller! Vill även tillägga att hur många 'mirakelräddningar' jag än försökt med, så lyckas jag då aldrig!"

/ Matsen

Krossad av klipparen. "En kompis satt och körde gräsklipparen i somras och funderade vad det var som lät så förfärligt. Steg av och gick för att kolla. Såg bara en massa små bitar av något. En hand på fickan och ett ljus gick upp: Attans! Arbetsmobilen hade trillat ur fickan! Med sådan blunder finns inte tillräckliga mirakel eller chans till räddning överhuvudtaget."

/ Ylva

Dränkt i vin. "Min väninna jobbade på en medeltida krog där mobiler är totalförbjudna, så hon ställde om telefonen så att endast vibrationssignalen skulle vara på. Hon lade den sedan på en hylla i restaurangköket. Efter ett par timmar märkte hon att telefonen var borta och började leta. Hon hittade den i ett stort krus fullt med vin under hyllan. Displayen var full med vi. Det hade ringt en del och telefonen hade vibrerat ner från hyllan rakt ner i vinkruset. Tappra försök att torka den med hårtork och försöka få den att "nyktra" till fungerade inte. Alkoholen tog dess liv."

/ Sussie

Ett halvår i snön. "Jag tappade min mobil när jag råkade ut för en singelolycka med bilen i november. På grund av all snö kunde jag inte hitta min mobil, efter sex månader när snön hade tinat stannade jag för att se om jag kunde finna min mobil. Där i riset låg min mobil och den fungerade också efter att jag laddat batteriet."

/Christer

Läs även

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni