Byt ut gamla fönster – spara tusenlappar

Du kan spara energi och därmed pengar med rätt fönster i din bostad

Du kan spara energi och pengar med rätt fönster.

Med ett energimärkt fönster slipper du att energi läcker ut ur din bostad.

– Du sparar pengar och du får en massa andra fördelar, säger Diana Avasoo, ordförande för EQ Fönster.  

Vanliga fönster släpper ut värme ur bostaden – helt i onödan. Med energieffektiva och energimärkta fönster kan du minska ditt energibehov.

– Genom ett vanligt tvåglasfönster går det ut 300 watt per kvadratmeter fönster. Genom att använda ett energimärkt fönster kan du komma ner under 100 watt per kvadratmeter fönster och det finns fönster som sparar ännu mer. Skillnaden är minst 200 watt. Du sparar pengar och du får en massa andra fördelar. Du får inte kalla golv och du kan sitta vid fönstret utan att det drar, säger Diana Avasoo.

”De blir vilseledda”

Hon menar att många bara köper det billigaste alternativet när de ska investera i nya fönster.

– Folk byter fönster, men de vet inte vad de köper. Faktum är att de blir vilseledda. Tidigare hade vi en begränsad marknad, men nu har importen ökat. Alla fönster är inte anpassade för det svenska klimatet. De som köper det billigaste fönstret som de kan komma över på marknaden tänker inte på uppvärmningskostnaderna. Faktum är att vad fönstret kostade vid inköpstillfället är oväsentligt, eftersom det är energin som läcker ut varje dag som kostar pengar. Det blir många tusenlappar varje år som går till uppvärmning i stället för något trevligare och mer miljövänligt. Totalkostnaden blir betydligt högre, koldioxidutsläppen är höga och komforten inomhus blir inte bra.

Leta efter etikett

Ett energimärkt fönster har en etikett som bevis på att fönstret är provat och produkten är verifierad av ett opartiskt godkänt testinstitut.

För att fönstren ska vara bra menar hon att de ska vara testade även för lufttäthet, fukttäthet vindlaster och flera krav som ställs i produktstandarden för fönster.

– De ska vara testade i ett ackrediterat testinstitut. U-värdet kan beräknas i dataprogram men även detta skall göras av ett oberoende ackrediterat testinstitut och enligt gällande standard. Det finns många tillverkare som hänvisar till att fönstren är CE-märka. Men den märkningen är ingen kvalitetsmärkning utan en harmoniseringsmärkning för att varor skall kunna säljas inom hela EU. Begär alltid testprotokoll även om fönstren är CE-märkta eftersom CE-märkningen kan svara för en del av fönstrets egenskaper men inte för alla dess svaga punkter.

Hur mycket mer kostar ett energimärkt fönster?

– Du får kanske räkna med 500 kronor mer per fönster och det kanske tar tre till fem år för att tjäna igen den här merkostnaden. Men sedan sitter fönstret där i flera år, säger hon.

”Läcker energi”

Med ett fönster med bra kvalité finns flera fördelar enligt Diana.

– Det finns flera saker som du inte märker när du köper fönster bara på priset. Beslagen kanske inte håller lika länge, fönstren är inte täta nog så de läcker energi, buller och fukt.

Äldre hus

Har du ett äldre hus med gamla fönster går de att åtgärda.

– I riktigt gamla hus, om fönstren är friska, kan fönstren uppgraderas och bli energisnålare och tätare. Till detta krävs att man lyckas få tag på en duktig hantverkare. Går inte det, kan du beställa nya som är energieffektiva, men som ser precis lika ut som de gamla. Det finns många specialsnickerier lokalt och det behöver inte bli dyrare än att köpa ett standardfönster.

Publisert: