Priset för Thern: 0 kr

TEKNIK

Malmös förstaval går gratis från Värnamo: "Vi hindrar inte någon"

Å ena sidan förhandlar de om danska miljoner, å den andra vill de fynda i Småland.

Malmö FF:s huvudspår är Jonas Thern – en affär som i så fall är i princip gratis.

– Vi har inget skrivet avtal med Jonas, vi har ett småländskt handslag, säger Åke Forsberg, vice ordförande i IFK Värnamo.

Roland Nilsson är än så länge kvar i MFF men jakten på hans ersättare är i full gång. För en dryg veckan sedan åkte sportchef Per Ågren till Värnamo för att träffa Jonas Thern. Hittills har man inte kommit överens men enligt Sportbladets uppgifter är 44-åringen alltjämt Malmös huvudspår.

Om Jonas Thern blir ny tränare i MFF behöver han en ledare med så kallad PRO-utbildning. Enligt uppgifter till Sportbladet ligger Leif Engqvist, som redan finns i klubbens organisation, bäst till för den rollen.

”Har inget avtal”

Jonas Thern är dessutom spelartruppens favoritkandidat och MFF gör också ett ekonomiskt klipp om Thern värvas eftersom han inte har något kontrakt med IFK Värnamo.

– Vi har ett avtal med Calcio AB (Therns företag som arbetar med fotbollsgymnasiet i Värnamo) året ut men klubben har inget avtal med Jonas. Vi har ett småländskt handslag, ett gentlemans agreement,

säger vice ordföranden Åke Forsberg.

Gick upp i superettan

När Värnamo tog steget upp i superettan i fjol var det med Jonas Thern som tränare. Men efter säsongen hoppade han av för att

i stället arbeta med den övergripande fotbollssatsningen i klubben. Därmed blir det också lättare för honom att byta klubb.

– Det är tråkigt om han lämnar oss men vi är inte klubben som hindrar någon. Om Malmö och Jonas kommer överens så får de i alla fall en väldigt bra tränare, säger Åke Forsberg.

”Rätta oss efter det”

Har Thern och Malmö diskuterat vidare?

– Det vet jag inte. Vi springer inte och kollar vad han gör. Men om han skulle komma fram till något så får vi rätta oss efter det. Då får vi komma överens om en bra lösning.

Enligt Sportbladets källor har MFF inte varit i kontakt med Sixten Boström eller Henrik Larsson, som nämnts som kandidater den senaste tiden.

Oskar Månsson
Michael Wagner