Mobiltelefoni

De gör barnspel med attityd

TEKNIK

Barnspel brukar kanske vara söta – men rätt menlösa.

Fast visst blir det vassare med en häxbrygd av Tim Burton, Disney, Errol Flynn – och tennsoldater.

Möt det svenska spelföretaget som snart dränker oss i barnspel med attityd.

De gjuter tenngubbar på nedervåningen. Och gör dataspelsgubbar på övervåningen. Stockholmsföretaget Idol FX kommer från ingenstans – men har snart stöpt färdigt hela fyra pc-spel.

På skärmen kommer en knubbig version av Munchs ”Skriet” till liv. Det gulliga spöket svävar med mjuka rörelser mot detaljerade, handritade bakgrunder som tagna ur filmen ”A nightmare before christmas”.

Plötsligt anfaller fladdermöss i ett snabbt filmklipp med chockeffekt.

– Vi ska vara lite lagom läskiga och skrämmas på ett lite mysigt sätt, säger Stefan Ljungqvist, 28, på Idol FX.

Äventyret ”Gast” är för barn kring åttaårsåldern, men inget vi riktigt har sett förut. Det mest uppenbara är den yvigt serieaktiga stilen. Det är snyggt.

– Vi är jättenöjda med det grafiska utseendet och det är många som reagerar på det, säger Johan Sjöberg, 27.

Mer finesser

Snart märks det också att ”Gast” har betydligt mer finesser och bjuder på en friare utmaning än ett normalt barnspel. Alla mysterier måste inte lösas – och problemen har otaliga lösningar.

Idol FX tycker att många barnspel ger för lite värde för pengarna. Det är ju inte ovanligt att handlingen bara räcker någon knapp timme.

– Tanken är ju att spelvärdet ska finnas igen och igen och igen. Man ska vilja utforska, säger Johan Sjöberg.

Johan Sjöberg och Stefan Ljungqvist startade Idol FX för två år sedan, men har gjort tenngubbar mycket längre. Sidoverksamheten gör små vackert målade fantasyfigurer och robotar som används i avancerade rollspelsaktiga bordsspel. Spel har de alltså stor erfarenhet av, om än inte digitala.

– Så, nu lämnar vi nedervåningen, säger Stefan Ljungqvist otåligt.

Dags för actionäventyret ”Grumpa”, också i svängigt animerad 3D-grafik mot handritade bakgrunder. Men här är det inte läskigt utan mest svettigt när nyckelpigan Grumpa ska rädda sina nyckelpigekompisars paradisöar från elaka pirater.

– Det här är en Disneyvariant av en Errol Flynn-matiné kombinerat med lite ”Zelda”, säger Stefan Ljungqvist.

Samla på cd-skivor

Skrämda av spöken, attackerade av pirater – dessutom hoppas Idol FX att ungarna ska drabbas av samlarmani likt Pokémon i höst.

”Imp” är ett fightingspel som lanseras på cd-skivor som vardera innehåller ett av femtio olika monster. Skivorna ska finnas i kiosker för knappa femtio spänn och tanken är att kompisar ska mötas med sina olika kämpar – eller fansen ska kunna samla monster.

Sist ut är ”Foo” som kommer i april nästa år. Fortfarande seriestuk, men mer vuxen 3D-action där spelare slåss med fällor och tjuvknep när de gör inbrott i palats och kämpar om bytet.

Hela fyra spel snart klara från de tretton anställda i ett alldeles okänt spelföretag i en oansenlig port i Sibirien-kvarteren i Stockholm.

– Vi ville göra först och skrika sen, säger Stefan Ljungqvist.

I höst börjar det med att ungarna skriker åt ”Gast”.

Henrik Rudin

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni