”Snabbare 3G-kan komma redan i höst”

TEKNIK

Aftonbladet.se:s 3G-experter tror på mindre och snabbare mobiler

Foto: 3G-trio svarade på frågor Aftonbladets 3G-team svarade på läsarnas frågor. Fr v Dino Stén, Andreas Klarén och Daniel Halldin.

Moderator säger: Chattet börjar inom kort.

vad är skillnaden mellan 3 och 3G säger: Hej vad är skillnaden mellan 3 och 3G

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej på dig. 3 är namnet på en opratör. 3G är en teknik för att överföra bild, ljud, text och tal till mobiltelefonen.

Mimmi säger: Varför måste det vara så mycket förkortningar - hur ska man fatta vad man kan göra med telefonen - det är tillräckligt svårt att göra det?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej Mimmi. Vi håller med dig. Det hänger i hop med att operatörerna inte är vana att kommunicera tjänster på ett begripligt sätt till vanliga människor. Men det håller på att ändras.

Jens säger: Jag köpte en Motorola A1000 precis, en sk smartphone, tror ni att de flesta telefoner kommer att se ut så i framtiden, kamera, telefon, handator i ett?

   Dino, Daniel och Andreas säger: hej Jens. Vi tror att det blir så i framtiden men vi tror de blir mycket smidigare i utförandet än dagens apparater.

sune säger: Hej. Fungerar min 3G mobil i något annat land än Sverige?

ef säger: jag kan ärligt inte förstå meningen med 3G, tycker det är helt meningslöst. Men berätta vad de är de största fördelarna med 3G? och kommer mobilerna bli mindre och framförallt snyggare, de är ju extremt fula nu (3G mobilerna alltså).

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej Sune. Din mobil fungerar i andra länder som har 3g-nät och som din operatör har ett sk roamingavtal med. Kolla med din operatör för detaljer.

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej ef. Det nya med 3G är att telefonerna och nätet kan hantera större informationsmängd och i högre hastigheter. Det gör att man kan se rörliga bilder, ladda ner musik, surfa på nätet med sin telefon mm. Fula - tja, smaken är som baken. Däremot vet i att allt blir mindre, bättre och kraftfullare.

fredde säger: Anser ni att det är lönande att byta till 3G nu? Eller skall man vänta?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej Fredde. Våra upplevelser är att det fungerar riktigt bra. Abonnemnagsformen och dina pratvanor/surfvanor avgör hur lönsamt det blir för dig att byta.

Tessan säger: Vilken 3G mobil är bäst?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Tjena Tessan. Daniel diggar Motorola A1000, Dino gillar sin LG och Andreas är sugen på en SonyEricsson v800. Alla är nästa lika bra.

Nicklas säger: Är dom andra operatörerna bättre än TRE som man hört så mycket illa om?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej Nicklas. Tre kan ha haft problem eftersom de är ett tämligen nystartat företag. Alla operatörer har i stort lika bra täckning i städerna och sämre ute på landsbygden. Våra egna erfarenheter är att täckningen är ganska bra i hela landet, även på landsbygden.

Sigrfrid säger: Är batteritiden mycket kortare på en 3G-telefon än på en 2G-telefon?

   Dino, Daniel och Andreas säger: hej Sigge. Den är oftast sämre. Standbytiden är kortare. Surfande och videosamtal slukar batterier.

pelle säger: Kan man surfa på www med 3g. Jag menar, är det inte wap sidor som funkar bäst i telefonen ändå?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej Pelle. Det hänger ihop med din webbläsare, om den klarar att läsa vanliga html-sidor på nätet. Adftonbladet.se:s 3G-tjänst är specialanpassad för telefonerna.

3g:nec säger: hej. när tror ni 3g kommer med chatt för att chatta med andra? det känns som det är nära

   Dino, Daniel och Andreas säger: hej 3g:nec. Snart, hoppas vi. Vi spanar på sådan lösning själva. Dessutom finns ICQ-kloner och MSN-Messenger. Men du kan ju alltid chatta med aftonbladet.se ;-)

Andreas säger: För en vanlig mobilanvändare som pratar några minuter per dag, finns det något skäl att byta till 3G, tycker ni?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej Andreas. Är du inte intresserad av videosamtal, surfande, ladda ner musik mm så behöver du inte byta. Samtidigt är det svårt att förstå nyheterna om man inte provat dem.

Kajsborv säger: När tror ni det blir flatrate på datatrafik över 3g?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej Kajsborv. Troligvis inte i år. Inom ett par år är det nog verklighet eftersom överföringshastigheten säkerligen ökar ytterligare.

epa säger: Vad är Flatrate?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej epa. "Flat rate" är fast pris för datatrafiken oavsett hur mycket du surfar.

Nils säger: När jag ringer med min 3mobil, så bryts samtalen ibland mitt i, detta fast jag har full täckning. Vad kan det bero på?

   Dino, Daniel och Andreas säger: hej Nils. Det låter som om din telefon har svårt att växla mellan näten.

pelle säger: Ok. Vilken adress gäller för aftonbladet 3g? www.aftonbladet.se eller wap.aftonbladet.se ?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Hej pelle. Än så länge är tjänsten tillgänglig enbart för 3:s abonnenter. Vi hoppas dock att den blir tillgänglig för flera.

Mårten säger: Hej är Tre kontant ett kontant kort eller måste man betala i månaden?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Mårten, kontakta Tre ang kontantkortet.

epa säger: Jag kommer in på www.aftonbladet.se med min SE V800 och jag har Vodafone

   Dino, Daniel och Andreas säger: Lyysande, epa. Men 3G-sajten är anpassad för just telefonerna.

när införs det nya super 3G säger: När införs det nya super 3G

   Dino, Daniel och Andreas säger: Super 3g kan komma redan i höst.

Moderator säger: 2 frågor till...

3g:Otto säger: Super 3 what is that?

   Dino, Daniel och Andreas säger: Super 3g är en uppgraderad version av nuvarande teknik med avsevärt högre bandbredd.

Vuhojj säger: Sitter ofta på nätterna och har videokonversation med min sambo Olaf (som också har 3G), men nästan blir bilden svart och min älskling försvinner :( .. varför??

   Dino, Daniel och Andreas säger: Säg åt din älskling att inte släcka lampan ;-) Hjälper inte det får du kontakta operatören.

Moderator säger: Vi tackar alla chattare för frågorna. En sammanfattning av chattet läggs ut på nätet inom kort.

   Dino, Daniel och Andreas säger: Och vi tackar alla som chattat med oss.

ARTIKELN HANDLAR OM