Här är superapparna som du inte får missa

TEKNIK

Peter Pettersson tipsar om de bästa apparna just nu

Det finns appar för allt.

På mindre än två år har 200 000 appar tagit fram till Iphone.

Pryls Peter Pettersson tipsar om de bästa just nu.

Det är lite svårt att ta in emellanåt. Hur fort det faktiskt har gått. Jag satt i publiken när Steve Jobs presenterade Iphone i januari 2007 och jag stod i kö i New York den 30 juni samma år för att köpa min första Iphone dagen då de släpptes. Sedan satt jag även i pressbåset i Moscone Center i juni 2008 när Steve Jobs berättade om planerna på en programbutik för Iphoneappar som skulle starta i juli samma år: Appstore.

Fyra miljarder nedladdningar

Programbutiken Appstore drog i gång 11 juli 2008 med 500 program att välja på. Ett år senare var det 55 000 och i november i fjol passerades 100 000. För två veckor sedan bröt man igenom 200 000-vallen. Totalt har drygt fyra miljarder nedladdningar av appar till Iphone gjorts på cirka 22 månader.

Men samtidigt som det på många sätt kan var imponerande att det finns så många appar och appar till allt är det svårt att hitta rätt i djungeln av likartade program. Många av apparna är gratis. Totalt rör det sig om mer än 40 procent av programmen.

Häftiga appar

Appar som kostar något ligger oftast i prisklassen 7-49 kronor. Det finns många häftiga appar. En av de snyggaste just nu går tyvärr inte att att skaffa i Sverige ännu. Det är amerikanska Cnn:s nya Iphoneapp som på ett suveränt sätt presenterar nyheter både som text, bild och video. Nedan hittar du listan över mina favoritappar just nu. Den är indelad i appar för nyheter, navigation, väder, spel, foto- och video, skoj, nytta, musik, social nätverk, resor, sport, radio- och tv.