Teknik

Telia bäst i test på mobilsamtal

Av: 

Erika Rydberg

TEKNIK

Men övriga operatörer knappar in på telejätten

Kampen var jämnare än någonsin. Nu avslöjar tidningen Mobils årliga test vilka svenska mobiloperatörer som har bäst täckning i specifika områden.

– Telia var inte lika överlägsna i år, säger Linus Brohult, chefredaktör på Mobil.

Operatörstestet av täckning för mobila röstsamtal visar att skillnaden mellan mobiloperatörernas nät är väldigt liten i hela södra Sverige. Telia vann tack vare bra resultat i norra Norrland.

”Vi är likvärdiga”

– Om man undantar Norrlands inland där Telia är bättre än någon annan är vi andra operatörer mer eller mindre likvärdiga. Svenska mobilkunder är väldigt krävande och förväntar sig att mobilen ska fungera var de än befinner sig, och ska man vara ärlig så har alla operatörer en bra täckning, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.

Telia sämre på mobilt bredband

Telia har legat i topp i flera år och har enligt testet en jämn hög nivå som de andra operatörerna inte lever upp till. Däremot är Telia sämre på mobilt bredband. Operatörerna Tre och Tele2 delar förstaplatsen.

– Tre är starkare i Stockholm och Mälardalen där det bor mycket folk, men sett över hela landet har Tele2 en jämnare bra täckning, säger Linus Brohult.

Så gjordes testet

Tidningen Mobils testare har åkt över 1 500 mil runtom i Sverige och låtit testdatorer konstant både ringa och surfa mobilt. I bedömningen av röstsamtalen undersöktes hur många av samtalen som genomfördes med lyckat resultat och samtalens ljudkvalitet. Under testsurfandet mättes antalet lyckade filnedladdningar samt deras hastighet. Sveriges mobiloperatörer Telia, Tele2, Telenor, Tre och Net1 har ställts mot varandra.

Stora uppgraderingar att vänta

Användandet av mobilt bredband har exploderat senaste året - likaså bruket av iPhone- och Androidmobiler. Operatörerna måste det kommande året bygga ut näten i takt med utvecklingen för att räcka till för allt surfande.

– Det handlar om väldigt stora uppgraderingar. Men det är sällan som man verkligen når upp till det operatörerna lovar, säger Linus Brohult.

Publisert: