Datorer

Fixa hemmabio för under 3000 kronor

TEKNIK

Små anläggningar fungerar bra - om rummet inte är för stort

Med en hemmabioanläggning skapar du rätta biokänslan i vardagsrummet.

Foto: Joey ABRAITYTE

Hemmabion behöver inte kosta skjortan.

Det går att hitta bra anläggningar för 3?000 kronor eller därunder.

– Men då får inte rummet vara för stort, säger Johan Danielsson på Expert.

Utvecklingen inom hemmabioanläggningar har gått rejält framåt de senaste åren. Framför allt har leverantörerna lyckats förbättra ljudkvaliteten trots att högtalarna är väldigt små och lätta att placera ut utan särskild installation.

Prylbilagan valde därför att testa tre olika hemmabioanläggningar för under 3?000 kronor. En hos Onoff, en hos Siba och en hos Expert.

Dvd-spelare ingår

I samtliga fall ingick en dvd-spelare i paketet.

– Men i dag är det så att de flesta redan har en dvd-spelare och hoppar man över den får man mer för pengarna, säger Inga-lill Eldin på Onoff.

De testade anläggningarna har alla fem högtalare. En centrumhögtalare, två fronthögtalare, två bakre högtalare och en subwoofer för basåtergivningen.

– Det är klart att man inte får hur bra ljud som helst för under 3?000 kronor, men givet att rummet inte är för stort kan man få bra ljud till hemmabion, säger Johan Danielsson.

Robustare högtalare

För den som vill att hemma-bioanläggningen också ska ersätta stereon är det dock fråga om i?fall det räcker med 3?000 kronor.

– Man kan ju i princip lägga hur mycket som helst. Men klarar man av runt 4?500– 5?000 kronor får man en anläggning som också kan mäta sig med och ersätta stereon, säger Johan Danielsson.

Det största skillnaden ligger i att de olika delarna inte upplevs som lika plastiga, att fjärrkontroll och högtalare är robustare och även att ljudåtergivningen – inte minst basen – blir bättre på de lite dyrare anläggningarna.

Läs också:

Peter Pettersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Datorer

ÄMNEN I ARTIKELN

Datorer