Teknik

Skaffa hemmabio – på riktigt

TEKNIK

Tio heta projektorer i stort test!

Storbilds-tv i all ära, men för entusiasterna är det bara projektorn som kan göra en storfilm rättvisa.
Storbilds-tv i all ära, men för entusiasterna är det bara projektorn som kan göra en storfilm rättvisa.

Slipp dyra biobiljetter - kolla på storfilmen hemma istället.

I takt med att priserna på projektorer faller får allt fler upp ögonen för de möjligheter de kan ge i hemmet.

Frågar man riktiga hemmabiofantaster vilken utrustning som gäller för att få den där riktiga bioupplevelsen hemma svarar de "projektor" i de flesta fall.

Bara en projektor kan blåsa upp en bild till de 100 tum eller mer som krävs för att förlora sig i en storfilm.

Även om en bra projektor fortfarande kostar en del blir priset per tum ändå lågt jämfört med bättre plasma- och lcd-skärmar.

Mörkläggning krångligt

Så, vad talar egentligen emot projektorn? Framför allt är det kravet på mörkläggning som kan upplevas som besvärligt mitt på dagen. Även om nyare modeller ger ifrån sig bättre kontrastvärden blir upplevelsen bättre ju mörkare det är i rummet.

En annan nackdel, som projektorerna delar med bakprojektions-tv, är att den dyra lampan måste bytas ut efter ett antal tusen timmar. En del modeller dras dessutom med en hög ljudnivå som kan upplevas som störande.

Slutligen måste projektorn placeras på en lämplig plats.

Ett komplement

Om man inte vill belamra vardagsrumsbordet är takmontering ett alternativ men kanske inte så lockande för den tekniska novisen.

Med allt detta i beräkning har många kommit fram till att en projektor ofta är ett komplement till en vanlig bildrörs-tv. Projektorn används till att se på långfilmer med och till vardags levererar den vanliga tv:n nyheter och annat.

På det sättet sliter man inte på lampan och förtar inte heller känslan av att stor bild är lite "extra lyx".

Satsa på bra duk

Vill du ha största möjliga bild är alltså en projektor det bästa alternativet. Att takmontera den är ett engångsprojekt och sedan är det bara att luta sig tillbaka och njuta. Projektorer finns i alla utföranden och prisnivåer så läs på. Glöm inte heller att inkludera en bra duk i budgeten eftersom den i hög grad bidrar till bra bildkvalitet.

Andreas Liebert (pryl@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik