Värme & energi

Så får du koll på dina elbovar – via mobilen

Av: 

Sofia Yoo

TEKNIK

”Varnar dig när förbrukningen är särskilt hög”

Med en egen mätare håller du lättare kolla på din energiförbrukning.
Nu kan du dessutom få resultaten direkt – i datorn eller mobilen.

– På det sättet blir det roligt att jaga kilowattimmar, säger Martijn Jansen på Energimyndighetens Testlab.

Eliq-appen skickar  notiser när din förbrukning är särskilt hög.
Eliq-appen skickar notiser när din förbrukning är särskilt hög.

I dag finns en mängd elmätare för hemmabruk på marknaden, med mer eller mindre avancerade funktioner. En av de senaste modellerna är Eliq online från Exibea. Den gör det enklare för dig att hålla koll på din förbrukning. Det enda du behöver är en mätarhubb, sändare och internetuppkoppling. Via Eliq-appen får du löpande rapporter skickade direkt till din dator eller mobil – i realtid. Du kan också gå bakåt, jämföra dig med andra användare, samt få tips och råd kring hur du kan sänka förbrukningen.

– En egen elmätare är ett enkelt sätt för att få koll på förbrukningen och på det här viset blir det dessutom roligt att jaga kilowattimmar. Jag skulle rekommendera alla som är intresserade av sin elförbrukning att skaffa en, säger Martijn Jansen på Energimyndighetens Testlab.

Varnar när förbrukningen stiger

I och med realtidsfunktionen i Eliq-appen kan du bland annat se hur stor skillnad det är om du lämnar prylarna i standby-läge i jämförelse med om du stänger av dem. Eller vad som händer om någon i familjen glömmer att släcka innan de går hemifrån. Eliq-appen kan dessutom skicka varningsnotiser om du ligger ovanligt högt i förbrukning, som till exempel dagar när kylan slår till ordentligt.

Sjönk med 70 procent

Idén till Eliq online fick vd:n Joakim Ottander under sitt examensarbete på Chalmers. Efter en rad fältstudier på ett antal hem- och villamässor insåg han och studiekamraten att många hade svårt att hålla koll efter att elbolagen installerat fjärrstyrda läsare.

– De vi pratade med betalade upp till 30 000 kronor om året och trodde inte att de kunde påverka sin förbrukning, säger han till Gp.se.
I somras höll företaget dock en tävling bland sina användare och vinnaren Oscar lyckades sänka sin medelförbrukning från 906 till 206 watt – en minskning med hela 73,2 procent. Snittet bland de 193 tävlande var en minskning på 13 procent.
Tidigare i år utnämndes Eliq desutom till Årets smartaste sak av Smartsaker.se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Energianvändning