Musikmobilen med bästa ljudet hittills

TEKNIK

Aftonbladet.se testar Sony Ericsson W980

Foto: Sony Ericsson W980 har bästa ljudet hittills men är lite för dyr.

Sony Ericsson W980 är en riktig musikmobil.

Åtta gigabyte minne räcker långt.

Och ljudet är det bästa hittills.

Den nya walkmanmobilen W980 lanserades redan i februari i samband med den stora mobilmässan i Barcelona. Då hamnade den lite i skymundan i uppståndelsen runt Sony Ericssons kommande “iphonedödare” Xperia X1.

Men nu finns W980 i butikerna och för den som vill kombinera musikspelare och mobil så har den varit värd att vänta på.

Läckert lackad

Utseendemässigt är det än läcker, vikbar mobil som lackats blankt pianosvart. I ihopfällt läge visas styrkontrollerna till musikspelaren på utsidan så man kan hantera musiklyssnandet utan att behöva öppna mobilen.

Musikupplevelsen är mycket bra. W980 har en ny teknik för ljudåtergivningen som är klart bättre än tidigare. Även med den standardlurar som följer med. Men det ingår och en skarvsladd där man kan ansluta alla hörlurar med standard 3,5 millimeters hörlursjack. Och med bättre lurar kommer den förbättrade tekniken ännu mer till sin rätt.

Rymmer 8000 låtar

Telefonen har ett inbyggt minne (flashdisk) på 8 gigabyte. Det räcker till mellan 5-8 000 låtar beroende på vilket filformat man väljer att använda.

Kameran är Sony Ericssons standard på 3,2 megapixel. Det räcker för enklare familje- och partybilder.

En kul finess är att man kan styra musikspelaren med skakningar. Vill man höra en annan låt skakar man mobiler och den väljer slumpvis en ny låt ur spellistan.

Låg strålning

Till skillnad från en del andra nya mobiler från Sony Ericsson strålar inte W980 särskilt mycket. Sar-värdet ligger på 0,67. Men det visar också att bolaget inte har någon genomtänkt strategi när det gäller mobilstrålning. När sar-värdena kan slå mellan 1,80 för T650 över 1,30 för C902 till 0,67 för nya W980 känns det som det får blir som det blir. Bara man ligger under det tillåtna gränsvärdet inom EU på 2.0 Watt per kilo.

Prismässigt hamnar dock W980 lite högt. Det och det faktum att den inte har stöd för wlan gör att betyget stannar på fyra plus.

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM