Mobiltelefoni

Skiv- och filmindustrin stämmer Napsters efterföljare

TEKNIK

Företag utanför USA inte lätta att dra inför rätta

Skivindustrin riktar nu in sig på några av de mp3-tjänster som tagit vid efter Napster.

Tillsammans med filmindustrin stämmer den nu Kazaa, MusicCity och Grokster, som utgör ett av de större nätverken som lockat över före detta napsteranvändare.

Det var i tisdags eftermiddag som samlingsorganen för den amerikanska skivindustrin, RIAA, och filmindustrin, MPAA, lämnade in en stämningsansökan i Los Angeles. Det är första gången som de stämmer företag utanför USA.

Den nya stämningen kan visa sig knepigare att driva igenom än stämningen mot Napster. Där var det ett bolag med centrala servrar som stod bakom tjänsten, här rör det sig i stället om nätverk av datorer som är utspridda över många länder.

De inblandade företagen uttrycker skillnaden så här: "Även om vi försvinner kan tjänsten fortsätta att användas om folk använder programvaran”, uppger cnet.

"Olaglig verksamhet"

Men RIAA och MPAA hoppas ändå kunna stoppa tjänsterna.

- Vi kan inte sitta och titta på medan de här tjänsterna fortsätter sin olagliga verksamhet, speciellt vid en tidpunkt då nya lagliga alternativ växer fram, säger RIAA:s chef Hilary Rosen i ett uttalande.

Tillsammans bildar Grokster, MusicCity och Kazaa ett nätverk, och användare från de olika tjänsterna kan söka musik- och filmfiler i hela nätverket. Över 34 miljoner av deras program har laddats ner från download.com de senaste månaderna, uppger cnet.

Lotta Holmström

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni