New Hampshire

Alexa kallas av domare – ”vittne” till mord

Inspelning från Amazon smart högtalare del i utredning av dubbelmord

Av: 

Babs Drougge

Smarta högtalare, som Amazon Echo eller Google Home finns i många amerikanska hem. Frågan är om röstassistenter snart blir vanliga som vittnen i rättegångar.
Smarta högtalare, som Amazon Echo eller Google Home finns i många amerikanska hem. Frågan är om röstassistenter snart blir vanliga som vittnen i rättegångar.

TEKNIK

En domare har begärt ut inspelning från en smart högtalare i New Hampshire, skriver brittiska Daily Mail.
Detta sedan två kvinnor hittats döda i den ena kvinnans hem.
Inspelningen tros utgöra en pusselbit i vad som nu utreds som mord.

Det var i januari förra året som två kvinnor, 48 respektive 32 år gamla hittades döda i den 48-åriga kvinnans trädgård i New Hampshire i USA, skriver The Daily Mail.

Rättegången pågår just nu mot en 34-årig man som misstänks för mord på de båda kvinnorna, som fanns svårt knivskurna. Redan i februari 2017 nekade mannen till brott, men så sent som i fredags begärde domaren in nya, oväntade bevis.

Det befarade mordet kan nämligen ha spelats in av den smarta högtalare som den äldre kvinnan hade i sitt hem, och som nu tagits i beslag av polisen. Blodspår i huset tyder på att kvinnorna dödats i köket och sedan flyttats ut till trädgården.

Alexa kan ha hört mordet

Det är inte säkert att högtalaren spelat in under händelsen, men eftersom Amazons Alexa är röstaktiverad tror rätten att högtalaren kan ha snappat upp fragment av det misstänkta mordet.

Inspelningen skulle i så fall utgöra ”bevismaterial för brott begångna mot kvinnan, inklusive överfallet och möjligen avlägsnandet av kroppen från köket”.

Amazon ska ha tillmötesgått domstolens begäran, men säger till AP att de inte skulle ha delat med sig av inspelningen ”utan en giltig och juridiskt bindande begäran som framställts till oss på ett korrekt sätt”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Smarta högtalare – vad är de till för?

ÄMNEN I ARTIKELN

New Hampshire

Brott

Amazon

Smarta högtalare