De använder el för en fjärdedels kärnkraftverk

TEKNIK

Google otroliga elnota

För inte så längesedan avslöjade Google hur mycket energi de använder.

Mängden motsvarade en fjärdedel av ett kärnkraftverks produktion under ett år, skriver New York Times.

Google har tidigare inte velat avslöja hur mycket energi de använder. Experter har spekulerat om det beror på att företaget tycker att det är pinsamt eller om det skulle ge konkurrenter en ledtråd till hur Google bedriver sin verksamhet.

Men nu har Google gått ut i media och berättat att de årligen använder 2 260 gigawattimmar. Det motsvarar 0,01 procent av världens elproduktion eller en fjärdedel av ett kärnkraftverks produktion, skriver New York Times.

Kontinuerligt använder de el som motsvarar 200 000 hushåll.

Genomsnittlig användare

Varje gång en person gör en google-sökning, ser ett youtube-klipp eller använder sin g-mail används el i företagets datacenter.

En genomsnittlig användare på Google använder varje månad energi som motsvarar en 60 watts glödlampa som är på i tre timmar.

Google bedömer att de släppte ut knappt 1,5 miljoner ton koldioxid under fjolåret. Företaget har dock försökt satsa på förnybar energi genom att de köper el från vindkraftverk.  Under 2010 var 25 procent av energin förnybar och i år räknar Google med att 30 procent är förnybar, skriver New York Times.

– Det här tillkännagivandet kommer att sporra till tävling inom en bransch där alla företag strävar efter att uppträda mer grönare, säger Dennis Symanski, på organisationen Electric Power Research Institute till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM