Fyra av tio vill ha robotsex

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Relationsexperten: Jag är inte förvånad

Fyra av tio läsare kan tänka sig att ha sex med en robot visar aftonbladet.se:s omröstning.

Ett tragiskt men föga förvånande resultat menar aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Nej, det är många som vill ha en kravlös relation, säger hon.

Morgondagens sexpartners? Humanoida robotar kommer bli vanligare i framtiden enligt många forskare. I Japan har man kommit längst i utvecklingen. Här ser ni tre exempel. Kanske kommer morgondagens sexrobotar likna dem?
Foto: AP
Morgondagens sexpartners? Humanoida robotar kommer bli vanligare i framtiden enligt många forskare. I Japan har man kommit längst i utvecklingen. Här ser ni tre exempel. Kanske kommer morgondagens sexrobotar likna dem?

Intelligenta robotar som reagerar på beröring och som uppvisar känslor är uppenbarligen en tilltalande kombination. Klockan 15.09hade 8 244 röstat i aftonbladet.ses undersökning. Av dem hade 3 240, eller motsvarande 39,3 procent, klickat ja på frågan: Kan du tänka dig att ha sex med en robot?

Relationsexperten Eva Rusz är inte förvånad men desto mer oroad över resultatet.

"behöver inte investera känslor"

– En relation med en robot är praktisk och enkel. Man behöver inte låsa upp sig bland en massa åtaganden. Det är kravlöst och man behöver inte investera några känslor. Men det är en dålig relation och det suddar ut gränsen för vad det är som skiljer oss från djuren, säger hon.

Hon går så långt som att säga att om människor börja ersätta riktiga relationer med robotrelationer så är det ett stort kliv mot mänsklighetens undergång.

– Det är en envägskommunikatiuon som blir ytterst riskfylld för vår psykiska hälsa. En robots känslor är inte äkta och vi behöver empati. En robot kanske kan lära sig att reagera på beröring men den kan inte förstå och känna känslor, säger hon.

Nätdejtandet har ersatt riktiga relationer

Eva Rusz tycker sig se ett mönster i dagens samhälle där den teknologiska utvecklingen lett till att människor får allt mindre tid att ha och underhålla riktiga relationer.

– Nätdejtandet har lett till att många bara skaffar sig relationer för stunden. Vi måste vara rädda om de själsliga egenskaper vi har. Gör vi inte det stannar vi av i vår utveckling, säger hon.

Vad skiljer sex med en robot från ett one night stand?

– Båda är kanske sex utan känslor. Eller ett one night stand kanske mer är att man inte vill knyta an på längre sikt. Men på kort sikt får man en äkta kropppskontakt med en interaktion. Skillnaden med en robot är att innerst inne så skiter den i dig.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN