Publicerad:
Uppdaterad:

Viasat lanserar hdtv

Publicerad:
Uppdaterad:

Lanseringen av hdtv hos Viasat har tagit lite tid. Men nu är den äntligen igång.

Utbudet består än så länge av tre kanaler.

Nu är det snart 2,5 år sedan Canal Digital introducerade hdtv via satellit. Nu är det dags för Viasats hd-lansering. Precis som många andra Stenbeck-företag låter Visat andra starta igång ny teknik för att sedan gå in när marknaden är redo. Nu tycker tydligen Viasat att marknaden är mogen och startar försäljningen av sina hdtv-kanaler.

Nordisk satsning

Viasat satsar på att lansera hdtv i alla nordiska länder. Det är alltså en gemensam satsning för Sverige, Norge, Danmark och Finland som görs och det är totalt tre hd-kanaler som erbjuds i alla fyra länderna. TV 1000 hd kommer att sändas i hd-formatet 1080i och erbjuder Dolby Digital 5.1-ljud. Viasat Sport hd sänds i hd-formatet 720p. Priset för de tre hd-kanalerna blir 99 kronor per månad.

Viasat erbjuder två olika hd-boxar. Den första kallas för Viasat Plus hd-box och tillverkas av Pace och har en hårddisk på 250 GB, varav 40 GB är reserverade för framtida tjänster, exempelvis On Demand-service. Detta betyder att man kommer att kunna beställa filmer och serier i hd-kvalité via sin digitalbox.

Upp till 115 timmar inspelning

Hårddisken räcker till 45 timmars hdtv eller, om man vill, 115 timmar i standardformat. Här kan man alltså spela in en kanal samtidigt som man tittar på en annan kanal. Dessutom spola eller pausa i direktsändningar.

Den andra digitalboxen kommer från Samsung och med den kan man alltså inte spela in hd-program. Båda boxarna stödjer 720p och 1080i och klarar såväl Mpeg2 som Mpeg4 formaten.

Niclas Lidström, Prylportalen.se

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN