50 teknikglosor du bör kunna

TEKNIK

Mms och usb kanske du redan har koll på. Men prylvärlden vimlar av fortkortningar och krångliga begrepp.

Här är 50 att börja med – hur många kan du?

Testa dig själv, lär dig – och imponera på släkt och vänner.

BD

Är en förkortning av bluray disc som är en skiva som lagrar film i blurays format.

Bit (gigabit, kilobit, megabit, terrabit)

Är ett mått på informationsbärande data. Ska inte förväxlas med byte. En byte är lika med åtta bits. Bit per sekund används för att till exempel mäta hastighet på dataöverföring, bredband och liknande.

1 kilobit = 1 000 bit.

1 000 kilobit = 1 megabit.

1 000 megabit = 1 gigabit.

1 000 gigabit = terrabit.

1 megabit = 1 miljon bits.

Statliga it-kommissionen definierar bredband som två megabit per sekund eller snabbare.

Bluetooth

Bluetooth eller blåtand är en teknik som gör det möjligt att koppla samman till exempel headset och mobil eller mobil och dator utan sladdar. Räckvidd cirka tio meter. Strålar cirka hundra gånger mindre än mobilen.

CH-dvd

Kineserna lanserade ett eget hd-format i höstas. China High Definition DVD är dock kompatibelt med hd-dvd och kan spelas på sådana spelare.

DNR

Digital brusreducering, eller digital noise reduction, tar bort störande brus, vågrörelser och liknande på digitala bildskärmar.

Dolby

Är namnet på en ljudteknik som består av mångkanaligt komprimerat ljud. Vanligast är att ljudet delas in i sex kanaler.

DRM

Digital Rights Management. Är en krypteringsteknik som används bland annat i dvd-spelare, datorspel och musikfiler (bland annat wma). Ska förhindra olaglig kopiering av upphovsskyddat material.

Edge

Teknik som gör det möjligt att efter installation av tilläggsutrustning öka dataöverföringshastigheten i befintliga gsm-nät upp till 236,8 kbit/sekund. Kräver mobiltelefoner som klarar Edge. Förkortningen står för Enhanced Data Rates for GSM Evolution. Kallas även 2,75g eller Egprs.

Gif

En standard för så kallad icke-förstörande komprimering av bilder. Vanlig på internetsidor.

GPRS

En teknik som kom i de svenska mobilnäten under 2002. General Packet Radio Service ökar hastigheten för dataöverföring i gsm-nät till maximalt 107,2 kbit/sekund. Kallas även 2,5g.

Gsm

Globalt System för mobiltelefon som fungerar i över 100 länder. Förkortningen står för Groupe Spécial Mobile. Kallas ibland även 2G som betecknar andra generationens mobilsystem.

I Europa använder gsm radiofrekvenserna 900 och 1800 Mhz. I USA där dessa var upptagna av andra nät används 850 och 1900 Mhz.

Hd

High definition, ett begrepp för högupplöst tv-bild. Sänds alltid med bredbild och digitalt så kallat 5.1-ljud. Det finns två typer av hdtv. 720p och 1080p. Den senare kallas även full-hd eller äkta hd.

HDCP

Ett kopieringsskydd för högupplöst film (hd).High-bandwidth Digital Content Protection innebär att bildsignalen krypteras när det skickas från grafikkortet till bildskärmen när man använder dvi- eller hdmi-kontakter.

HDMI

High Definition Multimedia Interface är en digital kontakt som används för överföring av bild och ljud. Ger mycket bättre bildåtergivning än vanliga så kallade scart-kablar.

HD-VMD

Versatile Multilayer Disc står för ett alternativt högupplöst format för film som bygger på samma röda laserteknik som används ivanliga dvd-spelare. Med vmd används fler lager så att man kan lagra även hd-film. Kräver särskilda spelare.

HSDPA

I 3G-nät går det att få mycket hög dataöverföringshastighet. HSDPA (High Speed Downlink Packet Data Access) är den teknik som används då. Kallas också turbo-3g och kan i dag nå 3,6 Mbit/sekund.

HTML

Är det kodspråk som används för att skapa webbsidor. Står för Hypertext Markup Language.

IR

Infraröd anslutning för dataöverföring. Är i dag vanligast mellan mobiltelefoner och datorer till exempel. På väg att ersättas av bluetooth.

JPG

Eller Jpeg är en förkortning för Joint Photographic Experts Group. Där har man tagit fram denna standard för bildkomprimering.

Komponentingång

Står i dag för överföring av tv-signaler via systemet YPbPr. Där delas tv-signalen upp i tre delar: luminans, skillnaden mellan blå krominans och luminansen samt skillanden mellan röd krominans och luminansen. Används i hdtv-apparater, hdtv-boxar, tv-spelkonsoler och dvdspelare.

Lcd

En bildskärm som använder flytande kristaller för att teckna upp bilden på skärmen. Förkortning för Liquid Crystal Display.

Mms

Multimedia Messaging Service, MMS, är en vidareutveckling av sms där man kan skicka med bilder och filmklipp.

Mobilt bredband

Står i dag för datakommunikation via mobilnäten som går snabbare än 384 Kbit/sekund. Med turbo-3g kan man komma upp i maximalt 7,2 Mbit/sekund. Använder 3g-nät (umts) samt tilläggstekniken hsdpa.

Mp3

Den ledande tekniken för komprimering av ljud och musik. Har till stora delar utvecklats vid Frauenhofer-institutet i Tyskland. Krymper musiken utan att så mycket av ljudkvaliteten går förlorad.

Mpeg

Är en standard för kodning och komprimering av ljud och video framtagen av Moving Picture Experts Group. Mpeg 2 används i vanlig digital-tv. För hdtv används mpeg 4 som komprimerar bilden ännu mer och gör att fler hd-kanaler kan få plats i samma distributionssystem.

Pixlar

Är det minsta element som bilden på en tv- eller dataskärm byggs upp av.

Plasma

Bildskärmsteknik som är vanlig på större platta tv-apparater. Innan för dubbla glasskärmar finns elektroder omges av ädelsgas. När elektroderna laddas avges ett ultraviolett ljus som tecknar bilden på skärmen genom en fosforbeläggning på skärmens insida..

Quadband

Mobiltelefon som klarar fyra olika typer av mobilnät. Oftast de europeiska 900 och 1800 Mhz, det amerikanska 1900 Mhz samt 3g (2100 Mhz).

RFID

Radio Frequency Identification, kalles en teknik som används för att läsa och lagra information på avstånd från små kombinerade radiosändare/-mottagare och minnen som kallas taggar. Kan användas för prismärkning i butiker, övervakning, med mera.

RSS

En teknik som används av nyhetsläsare i datorer och mobiltelfoner. Med en RSS-läsare kan man prenumerera på information från webbsajter som publicerar material i RSS.

Sar

Är ett mått på strålning från en mobil. Specific Absorbation Rate betyder att man mäter hur mycket strålning som går in i vävnaden. Gränsvärdet i Europa är i dag 2 W/kg. De mobiler som har högst värden ligger runt 1,3 W/kg.

Scart

Scart är en 21-polig kontakt för överföring av bild och ljud enligt en viss standard. På väg att ersättas av HDMI.

sed-tv

Är en teknik utvecklad av Canon och Toshiba som gifter samman fördelarna med gammal tv-teknik (crt) och platta skärmar. Sed ger bättre svärta och färgåtergivning än dagens lcd- och plasmaskärmar. Men massproduktionen av Sed-skärmar har skjutits framåt i två år och det är fortfarande osäkert när de kommer ut på marknaden. Sony har en liknande teknik som kallas Fed-tv. Den beräknas komma ut under 2009.

Sms

Står för Short Message Service och är textmeddelanden som kan skickas i gsm- och 3g-nät. Max antal tecken är 160. Påstås delvis ha sitt ursprung i ett eldledningssystem som Ericsson utvecklade åt svenska försvaret.

Trippelband

Mobiltelefon som klarar tre olika typer av mobilnät. Oftast de europeiska 900 och 1800 Mhz samt det amerikanska 1900 Mhz.

UMA

Unlicensed Mobile Access eller GAN, är en teknik för att sömlöst sköta omkoppling mellan lokala nätverk och gsm/gprs- eller 3G-nät för mobiltelefoner utrustade för att klara både typerna av anslutningar.

UMPC

Är en förkortning för ultra mobil pc. Kallas ibland även för tablett-pc eller läsplatta. Många umpc-modeller saknar fysiskt tangentbord. Har funnits ute i två och ännu så länge inte blivit någon större framgång.

UMTS

Är det officiella namnet för det vi i dagligt tal kallar 3g. Umts står för Universal Mobile Telecommunications System,

Usb

Står för Universal Serial Bus. En standard för att koppla samman olika enheter, till exempel mobil och dator eller digitalkamera och dator. Alternativ firewire.

Svagströmmen i usb-kabeln gör det möjligt att ladda mobiler eller till exempel driva lampor från enusb-port.

VGA

Är en standard för datorgrafik och bildupplösning som IBM tog fram i slutet av 1980-talet. VGA har maximalt 720 pixel i horisontell upplösning.

Wap

Wap, Wireless Application Protocol, var den första tekniken för att kunna surfa på Internet från en mobil. Krävde i början speciella wap-sidor som inte belastade mobilen med för många minneskrävande komponenter.

WCDMA

Wideband Code Division Multiple Access är den teknik som används i 3g-nät.

Wifi

Trådlös nätverksteknik främst avsedd för trådlösa lokala nätverk med kortare räckvidd.

Wimax

En förkortning för Worldwide Interoperability for Microwave Access. Är egentligen wlan för långa avstånd. Inte lika tekniskt avancerat som mobilt bredband när det gäller att ge alla användare lika mycket bandbredd.

Wlan

Annat ord för trådlöst nätverk. Står för Wireless Local Area Network. Fungerar inte bra på längre avstånd. Antalet publika wlan ökar hela tiden vilket gör det möjligt att koppla upp datorer med trådlösa nätverkskort mot Internet från olika geografiska platser. Kan använda wifi- eller wimax-teknik.

WMA

Är Microsofts konkurrent till mp3-tekniken. Har funnits sedan 1999. Många spelare klarar i dag både wma och mp3. Men till exempel Apples Ipods spelar inte upp wma.

Saknar du något ord i listan?

Hjälp till att göra ordlistan ännu mer komplett. Mejla och berätta vilket begrepp inom elektronikprylar som du skulle vilja ha förklarat.

Peter Pettersson