En fläkt av det flärdfulla 20-talet

TEKNIK

Nokia 7280 Liknar ingen annan mobil

En av de klart underligaste mobilerna på marknaden just nu är Nokias 7280.

Exakt vad den liknar är inte lätt att säga.

Den är en udda fågel på en marknad där många modeller lätt förväxlas med varandra. Men den är knappast något för vane-sms:aren.

Nokia 7280 ingår i den grupp av tre mobiler som Nokias designers vill ge en känsla av 1920-talets glamour och flärd. En mobil som fungerar ihop med långa cigarettmunstycken, kvinnor med shinglat hår och lampskärmar med tunga fransar.

Och i så motto kan man nog säga att Nokia lyckats. Exakt vad 7280:n ser ut som är svårare att säga. Den är en sorts korsning av ett elegant läppstiftsetui och en spionkamera från tidiga James Bond-filmer. Hur som helst. Klart annorlunda är den.

Med sin långsmala design är 7280 smäcker och lätt att gömma i en ficka eller handväska, och för den som vill ha en mobil som väcker uppmärksamhet så gör 7280 garanterat jobbet.

Den är dessutom en bra telefon, med inbyggd FM-radio. Men den är nog i första hand en festtelefon. En extra telefon som kan tas med vid särskilda tillfällen. Knappast något man använder varje dag. 7280 har nämligen inte begåvats med några tangenter för att skriva siffror eller text. I stället använder man en styrpinne och fyra kommandoknappar för att skapa de sifferkombinationer eller texter man vill använda. Tidsödande och bökigt.

Bildskärmen – som fungerar som spegel när man inte använder telefonen eller kameran – är liten, och även om det går att wappa via GPRS är den väl liten.

Det är inte troligt att Nokia räknar med att 7280 ska bli en storsäljare. Men den är intressant som ett exempel på nytt designtänkande.

ARTIKELN HANDLAR OM