Så bra är Spotify i mobilen

Har släppts till iPhone och Android-mobiler

Efter månader av spekulationer släpps då Spotify till Iphone och Android-telefoner.

Endast de som betalar för Spotify får tillgång till mobilversionen. 99 kronor per månad kostar abonnemanget. Till en början finns endast klienter till Iphone/Ipod Touch och Android-telefoner men Spotify har redan bekräftat att versioner för bland annat Nokia och Sony Ericsson är på gång.

Musik strömmas till telefonen via mobilnätet eller via ett lokalt trådlöst nätverk. Detta fungerar bra även om det är långt ifrån den aha upplevelse Spotify gav i datorversionen. Åtminstone när telefonen är ansluten till mobilnätet är det relativt segt att byta låt om täckningen inte är perfekt. Räkna med några sekunder om du inte har full täckning över 3G-nätet.

Ljudkvalitén är det inget fel på. Jag kan inte höra skillnad när jag spelar samma låt i den inbyggda spelaren och sedan kör den i Spotify.

Alla spellistor som görs i Spotify på datorn finns automatiskt tillgängliga även i mobilversionen. Görs en spellista på telefonen dyker den också direkt upp på datorn. I telefonen kan användaren sen välja att spara spellistor på telefonen, detta gör låtarna tillgängliga även när telefonen inte har nätanslutning.

Ett stort minus för Spotify är att Apple inte tillåter program som körs i bakgrunden på Iphone. Detta gör att det inte går att spela en låt i Spotify, stänga ner applikationen och exempelvis skriva ett sms, samtidigt som musiken fortsätter. Den som är van vid Ipod-spelaren i Iphone blir snabbt irriterad på detta. Att det är så här är givetvis inte Spotifys fel, men resultatet blir det samma. På Android-telefoner kan musiken fortsätta att spela i bakgrunden medan användaren gör något annat. Tills Apple fixar detta får Spotify svårt att konkurrera ut den inbyggda spelaren i Iphone.

Spotify skulle även behöva fungera som en separat musikspelare där man kan lägga in sina egna musikfiler. Begränsningen till de låtar bolaget har rättigheter till gör utbudet på tok för snävt och inlåst i nuläget.

Är det värt 99 kronor i månaden då? Att betala 99 kronor för Spotify Premium ger mig inte ens i närheten av den tillfredsställelse jag än gång i tiden fick av att köpa en enda riktigt bra skiva. Men av de lagliga alternativen finns det inget som slår Spotify på fingrarna. Men få inte panik och släng inte ut mp3-filerna riktigt ännu. Spotify är lovande i mobilen, men inte en fullgod musikspelare riktigt ännu. Om några uppdateringar ser mobilversionen förmodligen annorlunda ut och då blir 99 kronor i månaden inte så farligt.

Publisert: