Spywareföretaget Gator inför rätta i USA

TEKNIK

Programvaruföretaget Gator står inför rätta i USA. Gator har gjort sig ökänt för sina spionprogram som visar annonser på din dator utan ditt medgivande.

Nu kan de tvingas sluta "kidnappa" andra sajters annonsutrymme.

På fredagen läste domaren Claude Hilton i Alexandria i delstaten Virginia upp det preliminära domstolsföreläggandet, som innebär att Gator måste sluta visa annonser på de stora medieföretagens sajter.

Gator-programmet skickas med andra programvaror som du laddar hem från internet, och installeras utan att du är medveten om det. Sedan körs programmet i bakgrunden.

Programmet består av flera olika delar. Domstolsföreläggandet gäller den del som visar annonser på sajter som surfaren besöker. Det kan vara annonser för konkurrenter, som betalat Gator för att annonserna ska visas på just den sajten. Annonserna lägger sig ovanpå sajternas egna annonser, som surfaren aldrig ser. Oftast märker man inte att Gator är igång över huvud taget.

Mediejättar bakom stämningen

Bakom stämningen ligger 12 stora amerikanska företag, bland andra Washington Post, New York Times, Boston Globe och Dow Jones, som menar att Gator parasiterar på deras produkter.

Gators advokat Janet Collum säger till AP att företaget kan komma att överklaga föreläggandet.

- Vi tror starkt på att vi har fakta och lagen på vår sida, sa hon.

Det som upprört Gatoranvändarna mest är att programmet samlar in uppgifter om deras surfvanor och skickar dem till Gator. Många användare upplever det som ett allvarligt intrång i den privata integriteten.

Föreläggandet tvingar inte Gator att upphöra med det.

Detta är spyware

Andra kända spionprogram

Här är några andra program som klassas som spyware.

Tidigare artiklar

Lotta Holmström

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer