Vilken platt-tv är bäst? När kommer Iphone hit?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Peter Pettersson svarade på läsarnas frågor direkt från Cebit-mässan

Frågorna var många när läsarna chattade med Aftonbladets Peter Pettersson, på plats i Hannover för att bevaka den stora teknikmässan Cebit.

Många frågor om platt-tv, förstås. Men också om exempelvis mobiler, trender och miljötänk.

Här är hela chattet ord för ord.

Peter Pettersson säger: Nu är jag på plats i presscentret på Cebitmässan i Hannover. Soligt, men kallt. Risk för snöbyar till kvällen.
SM6WXY säger: Tjenare Peter! Är det mycket folk? Jag kommer ner i morgon.
Peter Pettersson säger: Mer än i fjol. På parkeringarna råder närmast kaos. Så om man inte måste åka bil är det bättre att komma med lokaltåget.
Lövet säger: Hej Peter! Jag har tankar att köpa samsung 52" f96. Dock är den väldigt dyr, men det ska väntas ha en dynamisk kontrast på 500 000:1, vilket är enormt. Min fråga är om det är värt att satsa på denna teve eller om jag ska satsa på en likvärdig 50" plasma?
Peter Pettersson säger: Värden som dynamisk kontrast på 100, 200 eller 500 000:1 är väldigt teoretiska. I slutänden handlar det om vilken bild man tycker är bra. Och tyckande är subjektiv och skiljer sig mellan människor. Jag föreslår som alltid. Titta på tv:n. Titta på vanlig standard-tv och inga tillrättalagda demobilder. Känns det bra är det bra.
adde säger: Lcd eller Plasma vad ska man välja?
Peter Pettersson säger: Jag har själv en stor plasma och en mindre lcd till arbetsrummet. Jag tycker fortfarande att lcd inte är lika bra för filmupplevelser. Det finns bra nya lcd. Men då blir priset högre. Man får mer för pengarna om man köper en plasma fortfarande tycker jag. Åtminstone i skärmstorlekar över 40 tum.
Dasse säger: Tjosan Peter! hur ser det ut kring mobiltelefonerna. Är det något riktigt häftigt och nytt på g ?
Peter Pettersson säger: Det häftigaste hittills är Garmins Nüviphone och Asus Lamborghini-mobil. Annars visar mobilleverantörerna i stort sett samma grejor som de visade upp på mobilmässan i Barcelona för tre veckor sedan
tina säger: min fråga gäller projektorer. kommer det bli mer vanligt framöver hos svensson?
Peter Pettersson säger: Jag tror inte det. Även om projektorerna blir ljusstarkare kräver de fortfarande ett rum som inte har för många fönster eller som går att mörklägga. Och det har inte alla. Men har man det är projektor ett bra alternativ. Men hdtv och projektorer är inte kompisar. I vart fall inte full-hd om man som privatperson ska ha råd med dem.
Pillan säger: Vi vill ha en sjysst platt tv i vardagsrummet. Idag har vi en 42-tummare, en AMOI. Den är jättefin och bilden är grym. MEN den känns lite liten. Vilket märke gäller och vilken storlek ska vi köpa? MVH Camilla
Peter Pettersson säger: Hej Camilla, frågan är hur stort rum ni har? Regeln om en decimeters avstånd per tum gäller fortfarande. Det vill säga soffan bör stå cirka 4,2 meter från en 42-tummare. Det är få skärmar under 50 000 kronor som klarar av att man kryper närmare. Det blir som att sitta på första raden på bion. Gryniga näsor! Men har man råd och stort så har Pioneer flera bra skärmar i 50-tumsklassen.
adde säger: Vad är det viktigaste att tänka på när man ska köpa Lcd-tv, för att få bäst bild?
Peter Pettersson säger: Hej Adde, till att börja med justera kontrasten. Alla lcd-tv levereras med kontrasten full uppskruvad. Det är för att de ska synas ordentliga när de demonstreras i butiker. Men i de flesta vardagsrumsbelysningar är 70-80 procent kontrast bra. Sedan finns det ofta olika inställningsprogram till tv:n och de får du laborera med tills du hittar en bild som känns behaglig.
GS säger: Hur ser det ut med mediastreamers, dvs burkar som ersätter HTPC}och spelar högupplöst material i 1080 P, tex X264 Matroska.
Peter Pettersson säger: Det börjar komma sådana streamers. Men de flesta jag sett klarar hd men inte full hd. Än så länge är det inget större problem eftersom det inte finns så himla mycket material i full-hd att få tag på via Internet-streaming.
säger: Vad händer kommer de nåt nytt från Sony typ Playstation 4?
Peter Pettersson säger: Nä, åtminstone inte här på Cebit. Sony satsar inte på närvaro här. I fjol var de bara med via sitt tyska bolag. I år har jag inte hittat någon monter alls. Det är möjligt att de omprövar det. Men en PS4 lär ligga en bra bit in i framtiden.
säger: Har en LCD TV (AMOI 37 tum)där det har blivit som svarta lodrätta ränder och mitt på så är det som ett parti med grövre fläckar. Kan det var något inställningsfel eller vad tror du?
Peter Pettersson säger: Hm, det där låter som ett hårdvarufel. Om du återgår till standardinställningar, stänger av strömmen ett tag och startar om och fortfarande har kvar bildfelen är det troligen fel på tv:n.
Pillan säger: Hej, Jag älskar musik. Spelar jämt. Jag saknar mina vinylskivor nu när jag inte har någon skivspelare. Finns det NÅGONTING som gör så att jag kan lägga ner dom på min dator??? TACK på förhand.. MVH camilla
Peter Pettersson säger: Det finns ett par program som man kan använda för att föra över. Men än så länge går det i realtid. Det vill säga det tar lika lång tid att skapa den digitala filen som det tar att spela vinylskivan. Men har man en fungerande skivspelare som kan anslutas till datorn direkt eller via förstärkare och gott om tid så går det.
SM6WXY säger: Har du sett någon trend ännu? gps?
Peter Pettersson säger: När det gäller gps:er är den nog två. De större blir allt häftigare med 3D-kartor, röststyrning, lokala sökningar efter till exempel restauranger via Bluetooth/Internet, med mera och får större skärmar. Samtidigt kommer fler bärbara navigatorer som man även kan använda som fotgängare i städer.
säger: Märks det något av allt miljösnack även där på mässan?
Peter Pettersson säger: Ja, det finns en avdelning som tar upp "grön it". Men den är inte särskilt imponerande. Men det är kanske inte så konstigt. Miljötänkandet inom pryl-/it-området ar inte varit så stort tidigare. Det som de flesta tillverkare fokuserar på nu är att få ned strömförbrukningen. Inte minst i stand-by vilket vore ett stort framsteg.
leifi säger: tjena Peter, jag skall just i dagarna inhandla en 42 tummare .. men då e frågan, jag vill gärna ha en med innebygd HD & innebygd boxer.. men nu så så "handlaren" att jag skulle satsa på en 50 tummare utan innebygd HD, fast med en lös HD/Boxer brevid.. PRESIS NÄR JAG HADE BESTÄMT MIG.. vad säger Du? Tack på förhand. LB
Peter Pettersson säger: Inbyggd box är smidigt och som det ser ut kommer det lösningar från bland andra Boxer som ska göra det möjligt att se hdtv i sådana boxar också. Det går inte i dag. Samtidigt är de troligt att utvecklingen kring externa boxar kommer att gå snabbare. Vill man ha de senaste finesserna är alltså troligen en lös box bästa valet. Men det blir fler boxar och kablar i vardagsrummet vilket hela familjen oftast inte uppskattar...
GS säger: Har du kollat med Pioneer om de verkligen ska sluta med egen produktion av plasma-paneler eller om det bara gäller 42"-modellerna
Peter Pettersson säger: Nej, det har jag inte hunnit med ännu. Men egen produktion är ju inget självändamål i sig. Kan man få tag i lika bra paneler på annat håll så kan ju det funka det med.
Simon säger: Hej. Vilken är den bästa LCD TV i strl 40-46 tum om man ska ha en dator kopplad till den och kolla film genom datorn?
Peter Pettersson säger: Det är svårt att säga på rak arm. Priserna ändras hela tiden på stormarknaderna med olika kampanjer. Men Samsung, Sony, LG och Philips i den ordningen skulle jag själv resonera.
Kalle säger: Tjena Peter, har du sett några nyheter kring smarthones?
Peter Pettersson säger: Ja både Garmins Nüviphone och Asus Lamborghini är smartphones som har det mesta som man i dag förknippar med sådana. De kommer från olika håll. Asus är en datortillverkare som bygger en mobil med gps och handdatorfunktioner. Garmin är en gps-tillverkare som bygger en mobil med handdator funktioner. Så här långt känns Nüviphone ballast. Den kan nog även ge Apples Iphone en match.
Jonny säger: Hej! Det sägs att SonyEricssons X1 telefon kommer kosta ungefär 7000kr. Tycker du att den telefonen är värd dom pengarna ? Tack!
Peter Pettersson säger: Ja det tycker jag faktiskt. Nu var det bara ett tidigt förhandsexemplar jag kände på. Men om man lyckas få till de funktioner som utlovas kommer det att bli en riktigt bra och fullmatad smartphone.
najk säger: Hej peter, finns det några tecken på nyheter som kommer att stöta bort dvd skivan!? såsom större hårdiskar osv?
Peter Pettersson säger: Det mesta talar för dvd:n är på väg mot kyrkogården. Blu-ray är ett hot, men diskar och inte minst ökad bandbredd till hushållen gör att behovet av skivor minskar är andra. Dvd kommer i första hand att ersättas av blu-ray. Men blu-ray kommer inte att överleva lika länge som dvd. När alla hushåll om något år har 20+ Mbit/s in blir det bra mycket enklare att beställa filmen på Nätet än att sticka i väg till en videobutik.
iphone? säger: några indikationer på att en iphone med 3g är på gång?
Peter Pettersson säger: Ja, inte här i från Cebit, men på Nätet ryktas det om att den kan dyka upp redan under andra kvartalet i år. Åtminstone om man ska tro en analytiker som träffat Apples legotillverkare i Taiwan.
leifi säger: Peter, en fråga till när det gäller 42 tummare med innebygd HD.. kan man ladda ner & spara en "kodad kanal" & titta på en annan "kodad kanal" samtidigt.. eller gäller det endast separata HD:er?
Peter Pettersson säger: Bra fråga. Det vet jag faktiskt inte. För vanliga sd-kanaler är det så att man spelar in strömmen oavkodad. Det är mest för att annars skulle upphovsrättsägarna kräva dubbla programkort i boxen. Men om det gäller för hd också vet jag inte. Men jag ska kolla.
Sommen säger: Hejsan hejsan! Vad blir skrällen inom elektronik under 2008 tror du peter?
Peter Pettersson säger: Platt-tv. I och med att sommaren bjuder både på fotbolls-em och olympiska spel i Kina kommer de som inte redan skaffat en platt att göra det. Och de flesta kommer att köpa full-hd. Det är dock lite överkurs. Regelbundna sändningar i full-hd ligger åratal bort från nu.
Moderator säger: Där måste vi avsluta chattet och låta Peter Pettersson jaga vidare på Cebit-mässan. Tack alla ni som var med och chattade!