Så sparar du 600 kronor– med ett enkelt knapptryck

Så mycket kostar din dator på standby

Har du alla dina prylar på standby?

Då kan du genom ett enkelt knapptryck spara flera hundralappar – varje år.

– Folk är ofta medvetna om att prylarna drar ström även på standby-läge men att man kan spara så mycket pengar tror jag inte att alla förstår, säger Per Bengtson projektledare på Energirådgivningen.

Att många av hushållens prylar står och tickar ström i viloläge är inget ovanligt. De flesta låter både tv, dator, skrivare och dvd stå på standby under stora delar av dygnet. Kostnaden för varje enskild pryl blir inte så stor men om man lägger ihop dem blir det ofta en kostnad på över 600 kronor per år bara för TV, stereo, dvd, skrivare och dator. Lägger man sedan till andra prylar kan kostnaden bli ännu större.

– En vanlig standby-fälla är halogen-lampor med transformator. Ofta drar transformatorn förhållandevis mycket ström i standby så varje lampa kan kosta runt en femtiolapp om året, säger Per Bengtson på Energirådgivningen.

Känn om den är varm

Ett enkelt sätt att kontroller om ens prylar drar mycket ström på standby-läge är enligt Bengtson att kontrollera om de är varma.

– Är den varm drar den mycket el men om den är kall drar den antagligen väldigt lite el på standby-läge, säger han.

Ett bra tips är att koppla alla prylarna till en fördelardosa med en avstängningsknapp.

– Har man en vid teven och en vid arbetsbordet kan man spara mycket av den onödiga elkostnaden, dessutom minskar brandrisken som uppstår när man har många apparater i igång, säger Bengtson.

Nya direktiv

För dig som har helt nya prylar i hemmet kan dock energiförbrukningen och därmed kostnaden i standby-läget vara betydligt mindre. EU har nämligen infört ett så kallat ekodesigndirektiv som innebär att prylarna får dra max en watt i standby-läge.

– Det är ett jättebra direktiv men det kommer att ta väldigt lång tid innan vi blivit av med alla energislukare i våra hem, säger Bengtson.

Publisert: