Sno stilen!

Av: Anette Holmqvist, Erik Nises

Publicerad:
Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

I helgen tar Reinfeldt och Juholt upp kampen om strålkastarljuset.

De två partiledarna är varandras raka motsatser – som hjärna och hjärta.

Här är egenskaperna de skulle vilja stjäla av sin konkurrent.

Håkan Juholt.

Det är två mycket olika personligheter som håller sommartal i Stockholm i helgen.

Det märks inte bara i valet av plats för talen.

På lördag tar Fredrik Reinfeldt (M) båten till Gustavsberg medan Håkan Juholt (S) på söndagen gör parkleken i Västertorp till sin arena.

Sommartalen är viktiga. Med dem sparkar partiledarna i gång den politiska höstterminen och pekar ut riktningen framåt. Men det handlar också om att positionera sig hos väljarna.

Fredrik Reinfeldt kommer att vara analytisk och spela på ansvarskortet. Siffror och statistik lär understryka det han säger.

Håkan Juholt i sin tur kommer att göra allt för att rasera det Reinfeldt sagt dagen innan, men han lär dessutom spela på åhörarnas känslor för att beskriva vad han vill åstadkomma.

Ingenting är en slump.

Det handlar om att lyfta fram sina styrkor i jakten på väljarnas förtroende.

Här intill har vi listat de två kombattanternas främsta tillgångar – och varför de borde vilja sno dem av varandra.

JUHOLT:

Humor

Juholt är en mycket bra talare som inte är rädd för att skämta, gärna om och med sig själv. När det funkar är det ett mäktigt vapen. En publik som skrattar somnar sällan till. Statsminister Reinfeldt framstår lätt som korrekt och lite tråkig. Hans stab har till och med tjatat på honom att le oftare.

Folklighet

Juholt är som folk är mest, en medelålders lantis som erkänner att han kämpar med vikten och att få ihop familjelivet som bortavarande ensamstående farsa till två tonårspojkar.

Trots att Fredrik Reinfeldt framstår som en medelsvensson i jämförelse med sina företrädare på M-ledarposten, är det svårt att se honom och hans politikerfru Filippa som något annat än svensk politiks verkliga powerpar.

Kulturella referenser

Juholt gillar kultur, hans morfar var konstnär och själv slukar han tunga böcker och droppar gärna kreddiga musikreferenser. Här är statsministern helt bortkommen – han gillar Da Buzz (med rätta bortglömt discoband) och berättade nyligen att han under semestern läst fyra böcker. Samtliga av Camilla Läckberg.

REINFELDT:

Analysen

Reinfeldt är en politisk nörd. Han sätter sig in i saker i detalj, väger frågor och analyserar dem ur alla aspekter. När det går snett backar han hellre än förlorar väljarnas stöd. Att han dessutom har pr-geniet Schlingmann vid sin sida gör inte saken sämre. Här har S-ledaren mycket kvar att bevisa. De exakta beskeden om vilken politik han vill föra lyser med sin frånvaro. Att hans egen stab är i uppstartsfasen är också ett klart minus.

Pondusen

Reinfeldt har åren som statsminister i ryggen, det ger ett ordentligt försprång. Håkan Juholt är den tredje S-ledare han hugger in på. Det ger självförtroende.

Juholt är en rookie i dessa sammanhang och kan lätt framstå som en vilsen kommunpolitiker från landet.

Ordningssinnet

Reinfeldt har ett hästminne när det gäller siffror och statistik. Det är inte många som lyckats komma på honom med en felaktig uppgift. Att han dessutom förbereder sig minutiöst genom att stänga in sig på sitt rum i flera dagar före ett viktigt framträdande bättrar på oddsen ytterligare. Juholt har haft svårt att hålla tungan rätt i mun de gångna månaderna. Libyeninsatsen är främsta exemplet på när det kantrat rejält.

Publicerad: