Teknik

Varning för e-postbluff

TEKNIK

Svenskar luras att betala tiotusentals kronor

”Grattis! Du har vunnit 1 miljon euro! Du behöver bara mejla tillbaka dina personuppgifter och några tusen kronor i avgifter”.

En bluff, som ingen borde behöva gå på, men som omsätter miljoner.

Under två års tid har polisen arbetat med en e-postbluff, förmodligen iscensatt i Spanien, som har lurat skjortan av hundratals européer, däribland många svenskar, berättar Sveriges televisions Rapport.

Bluffen går ut på att man får ett e-postbrev där man gratuleras till en vinst på en miljon euro (drygt nio miljoner kronor) som man ska få, bara man svarar med sina personuppgifter och betalar en ”administrationsavgift” som kan variera från 10 000 kronor och uppåt.

Flera går på bluffen

De allra flesta inser att det handlar om en bluff och trycker på delete-knappen. Men några blir så till sig i glädjen över att ha vunnit att man betalar.

– Vi har flera fall i Stockholm där man har betalat in pengar. Någon har betalat in drygt 10 000 kronor och i ett annat fall med två unga flickor har man betalat ännu mer, säger Stig Sandgren på polisen i Stockholm till Rapport.

Betalade 150 000

– Man vill så gärna tro att man vunnit pengar och trots att man inte ens köpt en lott så tror man att man har vunnit, säger Agneta Gillback på Konsument Europa till Rapport.

Under de senaste två åren har Konsument Europa haft cirka 600 kontakter angående e-postbluffen.

– Den som betalat mest av våra kunder betalade 70 000 kronor. I Dublin i Irland har de en som har betalat motsvarande 150 000 kronor.

aftonbladet.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik