”Vi är så lyckliga”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
MÅNGA VILLE GRATULERA Kronprinsessan vinkade till ett hundratal nyfikna besökare på borggården.

I går kom beskedet alla väntat på.

Victoria och Daniel ska ha barn.

– Vi är jättelyckliga och glada förstås, säger prinsen till Aftonbladet.

Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm. Klockan är kvart över två på eftermiddagen och kronprinsessan Victoria är på plats för att dela ut priset till Årets svensk. Klädd i en löst sittande klänning i rosa och ljusgrönt strålar hon mot de samlade fotograferna.

Åt vad är det ingen som vet. Än.

Aftonbladet är som enda tidning på plats i rummet och när hon efter prisutdelningen får frågan om vad hon ser fram emot i höst tänker hon efter en lång stund och ler sedan stort.

– Mycket. Jag ser fram emot väldigt mycket.

”Hon mår bra”

Klockan är då 14.55. Victoria vet mycket väl vad som alldeles strax väntar – men lyckas hålla masken.

Fem minuter senare, klockan 15.00, släpps bomben. Nyheten som alla har väntat på.

På sin hemsida skriver hovet:

”Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn. Födseln beräknas till mars 2012. Den blivande modern mår bra.”

Vinkade genom rutorna

Då satt kronprinsessan redan i baksätet i den svarta Säpobilen på väg bort från alla fotoblixtar och följdfrågor. Victoria åkte omedelbart till Stockholms slott och syntes inte till förrän strax före klockan sex i går kväll då två mörka Audibilar lämnade slottet. Ett hundratal nyfikna besökare hade samlats på borggården för att gratulera paret, som vinkade genom de tonade rutorna.

Spekulationerna om tillskott i familjen har pågått länge. Framför allt sedan bröllopet i juni förra året. Men graviditeten har hållits hemlig in i det sista. Informationsavdelningen meddelades först i förrgår. Statsministern och statssekreteraren fick beskedet av riksmarskalk Svante Lindqvist exakt en timme innan offentliggörandet, klockan 14.00. Därefter informerades regeringen och riksdagen.

”Fantastisk upplevelse”

– Det var naturligtvis roligt att få ringa och meddela ett sådant trevligt besked, säger Lindqvist.

I ett uttalande skriver statsminister Fredrik Reinfeldt:

”Det är med stor glädje jag har tagit del av nyheten att Kronprinsessan och Prins Daniel väntar barn. Ni har en fantastisk upplevelse att se fram emot och jag vill skicka mina varmaste gratulationer till er båda”.

Vännerna visste inget

Att gå ut med nyheten nu var kronprinsessparets eget beslut.

– De kontaktade oss i går och ville att vi skulle bekräfta nyheten på vår hemsida, sa hovets presschef Bertil Ternert i går.

I övrigt ville han inte kommentera vilka som känt till graviditeten innan offentliggörandet. Ingen av parets vänner, som Aftonbladet talat med, säger sig ha känt till parets babylycka.

– Det är så roligt, vi är mycket glada för deras skull. Men vi har ingenting vetat, säger Peder Dinkelspiel.

Även tronarvingens blivande moster, prinsessan Madeleine, var så klart lycklig när Aftonbladet träffade henne i centrala Stockholm.

Grattis!

– Tack så mycket, sa hon och skrattade.

Kronprinsessparet har inte gett några offentliga kommentarer efter att hovets meddelande lagts ut på hemsidan. Men vid 19-tiden i går kväll gav den blivande pappan en kommentar när Aftonbladet träffade honom utanför sitt före detta gym, Master Training, på Nybrogatan i centrala Stockholm.

Hur känns det?

– Vi är ju jättelyckliga och glada förstås, men det är ju ett halvår kvar. Vi tar en dag i taget, sa prins Daniel till Aftonbladet.

Josefin Sköld

Mattias Sandberg

Josefin Karlsson

Publicerad: