Så är den nya iPhone

SAN FRANCISCO Apples nya Iphone håller konkurrenterna på avstånd.

Även om den saknar några av de funktioner svenska kunder önskat räcker det.

Men utan Appstore och Itunes skulle den få svårare att klara sig i konkurrensen.

Förväntningarna har varit höga inför Apples lansering av nya Iphone 4 i dag i Moscone Center i San Francisco.

Konkurrenterna har blivit allt starkare det senaste året och frågan har varit om Apple skulle klara av att ta fram en mobil som står sig i konkurrensen.

Svaret så här långt är: Ja.

Tunnast i världen

Nya Iphone 4 får en mycket bättre skärm, bättre kamera med hd-video, blixt och fotolampa. Videoredigering med Imovie och flera andra nyheter som är starka. Men datahastigheten blir bara 7,2 megabit per sekund. En eftergift åt den eftersläpande amerikanska hemmamarknaden troligen.

Det blir en tunn och snygg mobil i stål och glas. Den är bara 9,3 millimeter tjock. Tunnast i världen, enligt Steve Jobs, som nu verkar närmast helt återställd efter sin levertransplantation. Han är aggressiv och aktiv och på jämfört med hur det var förra sensommaren.

Nya Facetime med gratis videosamtal mellan Iphone 4 kan kanske komma att göra videosamtal till något stort. Det var en gång något mobiloperatörerna marknadsförde när 3G-näten startades men blev ingen större hit då.

Går i täten

Som oftast går Apple i täten. Nu stoppar man in ett gyro i telefonen tillsammans med accelerometern. Då kan man på ett helt nytt sätt styra spel och andra funktioner med en Iphone. Det är något vi säkert kommer att märka när nya versioner av olika program börjar använda tekniken under sommaren och hösten.

Konkurrenterna nafsar fortfarande Apple i hasorna. Men de har inte Intunes med all musik och e-böcker direkt i sina mobiler och heller inte Appstore som nu är uppe i över 225 000 appar. På mindre än två år. Nya tillkommer med en hastighet av 15 000 i veckan.

Så länge konkurrenterna inte får ordning på sina appar, och musik- och videobutiker har Apple ett övertag. Åtminstone så länge man fortsätter utveckla bra nya mobiler som Iphone 4 och ett av Steve Jobs uttalanden i kväll är det bara att hålla med om.

– Det är svårt att komma ihåg hur det var innan Iphone.

Publisert: