Teknik

Smart väckning för de svårväckta

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Klockan ringer när du är som mest lättväckt

Nu finns lösningen för svårväckta.

Väckarklockan som räknar ut när du ska stiga upp.

Du väcks när du har lättast att vakna.

Vakna på morgonen är inte alltid det lättaste. Knepen för att komma upp ur sängen är många.

Väckarklockan så långt bort så man måste resa sig.

Flera väckarklockor.

Mobilen också för säkerhets skull.

Och för de allra flesta fungerar det.

Flera sömnstadier

Men det som vanliga väckarklockor inte tar hänsyn till är när man är mest lättväckt. Under nattsömnen går man igenom flera olika sömnstadier där man sover olika djupt. Och om klockan ringer när man sover som djupast är det ännu jobbigare att vakna än annars.

Nu hävdar den österrikiska forskaren Boris Eis att han hittat en lösning på det problemet. Efter flera års studier har han tagit fram en teknik som ska analysera sömnstadier och kroppsrörelser under sömnen. Eis hävdar att det finns ett samspel mellan de två som påverkar när vi är mest lättväckta.

Analyserar sömnen

Baserat på sin forskning har Eis tagit fram en väckarklocka som analyserar sömnen och räknar ut när användaren är mest lättväckt inom en halvtimma före den väckningstid som man satt på klockan.

Därför har han utvecklat Axbo Sleep Phase Alarm Clock som klockan heter.

För att det ska fungera måste man ha ett litet sensorarmband i frotté på armen medan man sover. Sensorn skickar sedan löpande över information till klockan som håller reda på sömnfaserna och hur man rör sig medan man sover.

Väcker halvtimme innan du ska upp

Sedan när man har som lättast att vakna inom ringer klockan 30 minuter före det klockslag man ställt väckningen på.

Fungerar det?

Ja, faktiskt. När Aftonbladet.se testat klockan under en vecka är resultatet förvånansvärt bra. Istället för att väckarklockan ringer när man är längst nere i en sömnfas och det till och med är svårt att veta vilken dag det är när klockan ringer, går det lättare att vakna.

Två i sängen inget problem

Om man är två som sover i samma säng ska det fungera också genom att man kopplar ytterligare en sensor till klockan.

För säkerhets skulle fungerar klockan också som en vanlig väckarklocka. I den händelse man inte satt på sig sin sensor ringer den som vanligt på vald tidpunkt.

Publisert: