Sverige skonat från superviruset

TEKNIK

I dag slog det till mot 600 00 datorer i världen

Dataviruset som bland annat går under namnet Blackworm drabbade under fredagen cirka 600000 datorer världen över.

Men svenska datoranvändare klarade sig.

Viruset förstör dokument och program i några av de vanligaste filformaten.

– Det är lite slumpartat hur den här typen av virus slår. Det beror helt på hur stora adressböcker de första drabbade har, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert hos datasäkerhetsföretaget Symantec och fortsätter:

– Vi kan efter att ha analyserat drabbade system räkna med att bara 300 datorer i Sverige drabbats.

600 000 smittade

Ledsnare miner kan förmodas återfinnas hos datoranvändare i till exempel Italien, Peru och Indien, där Blackworm fått ett hårdare genomslag.

Sammanlagt räknar säkerhetsföretagen med att 600000 datorer drabbats. Det innebär att man inte ens kommer i närheten av de siffror på virusangripna datorer som uppvisades för några år sedan, då miljontals datorer infekterades.

I veckor har det talats om Blackworm som ska slå till 30 minuter efter det att en dator slagits på den tredje dagen i varje månad. Viruset eller masken sprider sig via e-post och fildelning till maskiner med Microsofts operativsystem Windows. Blackworm kallas också Nyxem-E, Kama Sutra och Mywife.

Ligger och väntar

Masken har sedan i slutet av januari spridit sig mellan datorer runtom i hela världen och ligger bara och väntar på att aktiveras den tredje dagen varje månad.

Viruset sprider sig via mejl med bilagor som antyder att de innehåller porrmaterial.

Men det vanliga rådet, att aldrig öppna en bilagd fil från en okänd avsändare, räcker inte som skydd mot det här viruset som kallas Nyxem-E.

- Om man inte har ett uppdaterat virusskydd kan det också spridas genom lokala nätverk i till exempel en bostadsrättsförening som delar bredband, säger Joakim von Braun, datasäkerhetsexpert.

Extra aggressivt

Till skillnad från snällare virus har Nyxem-E skapats för att radera filer i några av världen vanligaste filformat, bland annat word-dokument, excel-dokument, powerpoint-presentationer, acrobat-filer och photoshop-dokument.

Nyxem-E är den senaste upplagan av ett virus som har funnits i tidigare versioner och som nu är extra aggressivt.

- Sedan den 16 januari har viruset smittat ungefär en miljon datorer, säger Joakim von Braun.

- Det är programmerat att slå till den tredje varje månad så idag är första dagen. Nästa gång vi får vara uppmärksamma är den tredje februari.

Backup-system

98 procent av alla virus drabbar Windows operativsystem som fungerar i pc, en och en halv procent ungefär drabbar Linux och Unix och bara någon promille kommer åt operativsystemen på mac.

Vad beror det på?

-De som håller på med det här är kunniga på att programmera i Windows och de vill ha en optimal effekt. Och säkerheten är bättre för Linux, Unix och Mac.

Ett viktigt skydd är att alltid se till att antivirusprogrammet är uppdaterat. Man bör också se till att surfa bakom en uppdaterad brandvägg.

Hur kan man mer skydda sig?

- Är datorn smittad finns det knappast något som fungerar. Men man kan försöka dra över alla filer man har i ett backup-system med till exempel en extern hårddisk. Sedan får man radera hela det gamla operativsystemet och installera ett nytt.

Så sprids det

Mejl som lockat med porrbilder och haft följande bilagor har varit smittade:

Detta raderas

Det aggressiva Nyxem-E raderar följande filformat:

Så vet du om du är smittad

Läs mer om hur du skyddar dig på internet

Simone Söderhjelm, TT