Snart får du prata mobil – på flyget

TEKNIK

”Ljudvolymen kommer att bli hemsk”

Snart kan du prata i mobilen när du flyger inrikes.

Telenor ska få tillstånd att installera GSM i kabinen.

- Folk kommer att skrika för att höras, säger Aftonbladets mobiltelefoniexpert Peter Pettersson.

Som första operatör får Telenor tillstånd från Post och telestyrelsen (PTS) att använda tekniken GSM i 1 800 svenska flygplan. Tillståndet gäller i ett år.

- På samma sätt som man i dag säger till när man får ta av sig säkerhetsbältena ska man säga till när det är OK att slå på mobiltelefonen, säger Urban Landmark, enhetschef på PTS.

För den som brukar passa på att vila ombord på inrikesflygen väntar ett störningsmoment.

”Otroligt irriterande”

- Det är otroligt irriterande att lyssna på folk som skriker i mobilerna för att överrösta flygbullret, och som kan prata non stop från start till landning, säger Peter Petterson som redan erfarit mobilpratet på amerikanska inrikesflyg.

Beslutet från PTS innebär att Telenor får tillgång till frekvensutrymme och tillåts installera inomhussändare i flygplanskabinerna. Kommunikationen med marknätet ska ske via satellit för att inte störa annan radioanvändning.

Fler operatörer på sikt

Om andra än Telenors kunder ska få prata i telefon i luften beror på om företaget skriver avtal med övriga operatörer om att ge dem tillgång till sändaren. För kommande perioder kan man gissa att en aktör kommer att försöka skriva avtal med alla operatörer.

Innan systemen kan installeras krävs certifiering av berörda luftfartsmyndigheter. För att kunna erbjuda mobiltelefoni över andra länders luftrum krävs dessutom frekvenstillstånd från respektive land.

Karin Henriksson, Nils Åkesson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM