Smarta energitipset: Så slipper du skatten

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett av de billigaste alternativen just nu

Vill du spara pengar och samtidigt göra något för miljön?

Då kan en andel i ett vindkraftverk vara en bra affär, då du både får el för eget bruk och slipper energiskatten.

– Det är oslagbart i konkurrenskraft, säger Flemming Christoffersen på elhandelsföretaget Bixia till Sveriges Radio.

Foto: FreeDigitalPhotos

Som delägare i ett vindkraftverk med elproduktion för eget bruk behöver du inte betala energiskatt. Elen blir då betydligt billigare än exempelvis biobränsle-eldad fjärrvärme. Utöver en skatterabatt på 36 öre/kWh får ägaren av vindkraftverket dessutom ett generellt miljöstöd via elcertifikat.

”Enormt intresse”

– Jag tror inte att det är allmänt känt men vi försöker informera om möjligheterna när vi träffar kunder. Intresset har hittills varit enormt hos dem som får informationen från oss, både för att investera och att få göra ett nettoavdrag på skatten, säger Flemming Christoffersen på elhandelsföretaget Bixia till Sveriges Radio.

Stora användare

Subventionen för egenproducerad vindkraftsel på cirka 55 öre gör den till ett attraktivt alternativ på marknaden just nu och har fått allt större aktörer att börja investera.

– Det är bostadsföretag, landsting och kommuner. Vi säljer delar av vindkraftverk, eller hela också för den delen. Vi satsar väldigt mycket på vindkraft och det är helt och hållet efter kundperspektivet att vi har stora förfrågningar, säger Flemming Christoffersen.

Andreas Lindman, Minimedia

Publicerad: