Nu ska prylarna glittra

TEKNIK

Swarovskidesignade musikspelare hett på prylmässan i Berlin

BERLIN

Prylar är inte längre någon manlig bastion.

På årets största prylmässa är design och prylar som accessoirer i fokus.

Sony visar Swarovskidesignade musikspelare och även Philips satsar på kristall.

Från i morgon står Berlin i fokus för världens alla tillverkare av hemelektronik och prylar. Fler än 1100 utställare från 32 länder är samlade för den numera årliga IFA-mässan. Under den sex dagar som mässan är igång räknar arrangörerna med att över 200 000 personer kommer att besöka mässan.

Vanlig med smygstart

Men redan i dag är det smygstart för pressen och en del branschfolk. Alla tillverkare slåss om medias uppmärksamhet och det blir vanligare och vanligare att pressvisningar och lanseringar av nya produkter sker innan själva mässan hunnit öppna.

För staden Berlin innebär anstormningen av utställare och besökare att i stort sett alla tillgängliga hotellrum är fullbokade de närmaste dagarna och restaurang- och krogägare gnuggar händerna.

Utöver design är fokus för årets mässa tv med ännu bättre bild. Full hd och 100 hertz lcd-tv som ska ge en ännu bättre bildupplevelse.

De nya dvd-formaten hd-dvd och blu-ray som slåss om världsmarknaden är representerade med olika typer av nya spelare. Striden mellan de båda lägren blir allt bittrare och det talas om “mutor” i mångmiljonklassen till filmbolag som väljer “rätt” sida och “rätt teknik”.

“Mutor” i mångmiljonklassen

Dessutom visas bärbara mediespelare, nya avancerade navigatorer, ännu mindre och billigare digitala videokameror och digitalkameror som kan trycka av automatiskt när någon ler.

Utöver tv med bättre bild kommer allt fler leverantörer med tv med hårddisk där man kan spela in tv-program. Och en rad nya digitalboxar kommer också att visas upp.

Sony väntas också visa upp en ny video-Walkman som ska ta upp kampen mot Apples Ipods. Apple är dock inte med i Berlin utan kommer att visa upp sina nya produkter i San Francisco nästa vecka.

På mobilsidan kommer också nyheter. LG:s redan utannonserade mobil med fem megapixels kamera kommer säkert också att finnas att känna på närmare.