Tv-spel på recept

TEKNIK

Läkare i Usa har hittat ett nytt rehabiliteringsverktyg till strokepatienter – Nintendo Wii.

Tack vare den speciella rörelsekänsliga handkontrollen är tv-spelet bra för att förbättra hjärnfunktionerna hos patienter som drabbats av stroke, ryggskador eller hjärnskador. På Dodd Hall Rehabilitation Hospital i USA spelar därför patienterna en Nintendo Wii en halvtimma om dagen skriver Reuters.

– Tv-spelet gör rehabiliteringen roligare och mer spännande. Det får mig att arbetar hårdare, säger en av patienterna, 51-årige Franklin Perry.

Det som gör Nintendo Wii så bra för rehabiliteringsarbete är den speciella handkontrollen som reagerar på rörelser. Användaren kan till exempel spela tennis eller bowla genom att göra rörelser med handkontrollen.

Men det räcker inte bara med tv-spel. Läkaren Robbie Winget är noga med att poängtera att en Wii inte kan ersätta vanlig rehabilitering, utan endast kan ses som ett komplement.

Frankling Perry, som tävlar i tv-spelet med sin tonårige brorson, säger att han har två mål – att kunna åka hem från sjukhuset till jul, och att få tag på en egen spelkonsol, något som är svårt eftersom det är brist på Nintendo Wii konsoler i Usa.

– Alla som vill får spela med mig. Är det ingen som vill, så spelar jag ensam, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-spel