Rädda dina digitalbilder!

TEKNIK

Gör det nu – innan datorn kraschar...

Foto: Vi svenskar tar i snitt 500 bilder med digitalkameran på semestern.

Hemma igen efter semestern – med hundratals nytagna bilder i bagaget.

Låt de inte fastna i kameran eller på datorns hårddisk, där de riskerar att raderas.

Så här räddar du bäst dina digitalbilder.

Vi svenskar är riktiga hejare på att fotografera. En färsk undersökning visar att vi i snitt tar 500 digitalbilder under semestern. Men de allra flesta av oss kommer inte längre än till att tanka över bilderna från kameran till datorn. En del får bittert ångra det den dag hårddisken kraschar och de kära sommarminnena plötsligt är borta för alltid.

Olika möjligheter

Därför är det läge att ägna en stund åt att säkra bildernas framtid. Det finns flera sätt:

Köp en extra hårddisk och tanka över bilderna till den. Priserna på externa hårddiskar sjunker, i dag köper du en 250 GB hårddisk som kan rymma runt 50000 vanliga digitalbilder från 600-700 kr. Du hittar alla storlekar och priser hos Prisjakt.

Bränn bilderna på en cd eller dvd. Då har du fotoalbumet "på fickan" och kan ta med det överallt och visa bilderna i en spelare eller dator var som helst.

Lagra bilderna på någon av de allt fler sajter som erbjuder säker lagring. I de flesta fall kan du lagra upp till en viss mängd (i regel 1-2 GB) gratis. Flera av fotolabben på nätet erbjuder säker lagring, dessutom finns det speciella lagringssajter.

Beställ papperskopior och gör ett trevligt fotoalbum eller en fin fotobok. Men läs vår stora prisguide först – annars riskerar du att betala mer än dubbelt så mycket som du behöver för papperskopiorna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kameratest