Superbillig bärbar dator: 1 501 kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Sju tum och 700 gram – här är Alpha 400

1 av 2

Behöver du en liten och billig andradator? Vågar du beställa saker över internet?

Då är kanske en laptop för 1 501 kronor är något för dig

Asus Eee var först. Wind från MSI är bäst. Då återstår det för Bestlinks lilla Alpha 400 att vara den billigaste. Med ett pris på 1 501 kronor inklusive frakt så är den nog hemma. I alla fall vad det gäller priset.

Alpha 400 från det Hongkong-baserade företaget Bestlink är kanske årets billigaste dator. Alpha 400 är en ännu en av dessa små sju-tumsvarianter. Priset är 249 amerikanska dollar inklusive frakt och med påslag för tull och diverse avgifter så hamnar den ändå inte högre än omkring 1 800 kronor.

Medison misslyckades

Vilket fortfarande är en hel tusenlapp mindre än vad Asus Eee-pc kostar på svenska nätsidor idag och nästan en tredjedel av priset för som du får betala för den välfyllda Wind från MSI.

För ungefär ett år sedan lanserade svenska företaget Medison sin tusenkronorsdator. Men den maskinen, (det konstiga demo-exet borträknat) lyser fortfarande med sin frånvaro. Huruvida Alpha 400 är bra eller bara billig är helt omöjligt att svara på innan vi har hunnit testa den. Men billig är den.

Detta är som sagt en minidator med en liten prislapp. Specifikationerna är heller inte enorma och den som tror att den köper en vanlig dator med hyfsade prestanda som kan användas som vilken annan dator som helst bör nog tänka om. Här har man ett minne på 1 GB att röra sig med, dock kan det utökas med både extern hårddsik och SD-kort.

Sju tums skärm

Den lilla 400:an från Bestlink är ingenting för tunga spel, grafikjobb eller videoredigering. Däremot passar den alldeles utmärkt till att skriva, surfa och maila med. Alpha 400 är i allra högsta grad portabel och för den som behöver en liten mini-pc som andradator är femtonhundra kronor ett riktigt kap.

Alpha 400 har en processor på 400 MHz och 128 MB RAM. Den interna minneskapaciteten är på 1 eller 2 GB och den externa gränsen är 160 GB för hårddisk respektive 32 GB för minneskort. Udb-portarna är tre till antalet och Alpha 400 har stöd för wlan/wifi/CDMA/gprs samt 10/100 MB nätverk. Skärmen är på sju tum och upplösningen är 800x480 pixlar.

Väger 700 gram

De programvaror som ingår är föga överraskande Linuxbaserade och i listan återfinns E-boksläsare, mail, webbläsare, bildvisare samt spelare för mp3, flash och film. Vikten är endast 700 gram och måtten är med bredden först 21.2x14.2x3.3 centimeter.

Enligt Bestlinks hemsida kan den beställas i följande färgval. svart, vit, cerise, orange, limegrön och lila och du hittar dem här.

Läs mer!

Andreas Rauch, Prylportalen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN