Nya Iphone 3GS är här!

TEKNIK

Aftonbladet.se:s Peter Pettersson har testat och sätter betyget

1 av 4

Nu är det premiär för nya Iphone 3GS.

En ny, vassare version av den populära mobilen.

Aftonbladet.se:s Peter Pettersson har testat den och sätt betyg.

Det är ungefär två och ett halvt år sedan Apples karismatiske chef Steve Jobs lanserade bolagets första mobil på en konferens i San Francisco. Jobs hävdade då att Apple med sin nya Iphone skulle förändra mobilbranschen.

Den 30 juni 2007 släpptes den första telefonen i USA. Efter att ha stått i kö utanför At&t-butiken i New York i fyra timmar fick jag köpa en telefon medan de fortfarande fanns kvar.

Redan den första versionen av Iphone visade att Apple var på väg att göra något stort.

Visserligen fnös de etablerade mobiltillverkarna åt ”leksaksmobilen” från Apple till en början. Men försäljningsframgångarna för Iphone fick dem att ändra ton.

Det var inte bara det att telefonen sålde bra. Den fick folk att använda en ständigt internetansluten mobil på ett helt nytt sätt.

När Iphone 3G kom i fjol och mobilen började säljas över nästa hela världen stod det klart för konkurrenterna att Iphone inte bara kommit för att stanna, utan också faktiskt hade förändrat mobilbranschen. Istället för att fnysa försökte de nu så snabbt som möjligt ta fram egna modeller som kopierade så mycket som möjligt av Iphones funktioner och användarvänlighet.

På årets stora mobilmässa i Barcelona blev det mycket tydligt av Apple lyckats göra med Iphone. Apple var inte ens närvarande på mässan. Men det var Apple och Iphone alla konkurrenterna talade om och jämförde sig med.

Börjar säljas 31 juli

Nu är det dags för nästa version av Iphone för de svenska kunderna.

Iphone 3GS börjar då säljas av tre operatörer. Telia, Telenor och Tre.

Frågan är då hur bra den nya modellen är?

På utsidan är det i princip ingen skillnad alls. Men inuti har Apple stoppat in en riktigt bra ny kamera som också spelar in video. När Iphone 3GS lanserades den 8 juni var förväntningarna höga. Inte minst på en ännu bättre kamera nu när många konkurrenter är uppe på åtta megapixel. Men faktum är att 3,2 megapixelkameran i Iphone 3GS står sig väl kvalitetsmässigt. Och man saknar inte en högre upplösning.

Kamera och video

Man växlar enkelt mellan kamera och video med en virtuell knapp på bildskärmen. Både bild- och videokvaliteten är bra. Fokus kan man enkelt ändra från automatiskt till manuellt genom att peka på skärmen med fingret.

Videon kan man sedan snabbredigera i mobilen och direkt posta på Youtube eller mejla. Bildkvaliteten är bra, 30 fps.

Själva telefonen har dessutom gjorts snabbare. Den startar kvickare och har mer datakraft, vilken gör att alla funktioner också går snabbare.

Alla mobil datatrafik går också raskare. Hastigheten har dubblerats. Från 3,6 till 7,2 megabit per sekund. Det gör att det går påtagligt mycket snabbare att ladda en webbsida i nya modellen.

Nu finns det visserligen 14,4 megabit i de svenska mobilnäten. Men det är än så länge bara för modemtrafik. Ingen mobiltillverkare har fått till i mobilerna ännu.

Iphone 3GS har också försetts med en kompass. Själva kompassprogrammet kanske inte är så viktigt i sig. Men kompassen ger tillverkare av navigationsprogram möjlighet att tillsammans med gps:en och mobilens känselkropp (accelerometern) se var mobilen är och i vilken riktning den pekar. Något som öppnar för navigation med ”sväng-för-sväng”-instruktioner.

Röststyrning

Fast det kanske häftigaste i Iphone 3GS är ändå röststyrningen. Visst, det har många mobiler haft länge. Men inte på det här sättet.

Det går att ringa samtal, spela en viss artist ur musikbiblioteket genom att bara säga ett kommando.

Man trycker in kommandoknappen och säger: - Spela Bruce Springsteen, så gör telefonen det.

Fast röststyrningen fungerar inte helt klanderfritt. Man måste tala tydligt annars spelar telefonen Tomas Ledin när man bett om danska Gasolin.

Finns andra det fläckar? Visst, det gör det. Högtalaren är ganska dålig. Inte tillräcklig om man är flera som vill lyssna på musik. Sedan är ju priset ett problem för många. Iphone 3GS säljs mest genom operatörerna med kopplade abonnemang. Men vill man köpa en som inte är operatörsbunden landar man på cirka 12 000 kronor för modellen med 32 gigabytes hårddisk.

Ingen konkurrent klår nya Iphone

Men sammantaget är det ingen som klår Iphone 3GS i dag. Med de förändringar som gjorts i version 3.0 av operativsystemet och tilläggen i 3GS-modellen gör att jag inte ser någon konkurrent som kommer upp i samma nivå.

Lägger man dessutom till programbutiken Appstore där man kan skapa sin personliga version av Iphone 3GS genom att välja bland 65 000 program blir avståndet till konkurrenterna ännu större.

Två och ett halvt år har gått sedan Steve Jobs visade upp den första Iphonen. Det lilla jag såg då när han visade upp den för några av oss journalister efter lanseringen såg häftigt och lovande ut. Det såg ut som om Iphone skulle kunna förändra mobilbranschen. Och nu med Iphone 3GS är det bara att konstatera att det har Apple lyckats med.

Läs mer