Värme & energi

Prylarna kan dra ström – fast du har stängt av

Av: 

Sofia Yoo

TEKNIK

Så här ska du göra för att inte få för höga kostnader på elapparaterna

Tv-apparater behöver exempelvis alltid vara standby för att kunna ta emot signaler.
Tv-apparater behöver exempelvis alltid vara standby för att kunna ta emot signaler.

Här är tabben som många missar.
Dina elapparater hemma kan kosta extra pengar – trots att de är avslagna.
– Att de är utrustade med strömbrytare betyder tyvärr inte att de inte drar ström, säger Martijn Jansen på Energimyndighetens Testlab.

Martijn Jansen, på Energimyndighetens Testlab

Många elapparater hemma kan stå och dra ström i onödan, även om de är avstängda. Köksfläktar, mikrovågsugnar, kaffebryggare, tv-apparater, spelkonsoler, dvd-spelare, hemtelefoner, mobilladdare och datorer, är bara några exempel.
– Medan tvättmaskiner och mikrovågsugnar är utrustade med displayer som behöver el, behöver exempelvis tv-apparater alltid vara standby för att kunna ta emot signaler från fjärrkontrollen. Samma sak är det med bärbara datorer, de har batterier som drar ström för att laddas när inte datorn är på, säger Martijn Jansen.

”Gamla apparater drar”

Vissa apparater går alltså inte att stänga av helt – om man inte drar ut sladden. Andra knep är att skaffa en timer eller att ansluta en grenkontakt med en avstängningsknapp.
– Ofta beror på strömåtgången i standby-läget på dålig design. Hur mycket apparaterna drar varierar, men i regel brukar de förbruka mer ju äldre de är.

”Ett tips är att skaffa en elmätare”

Här är några värden från Energimyndighetens tester. Dessa tester är dock relativt nya och äldre apparater kan, enligt Martijn Jansen, dra mer än så här:
Spelkonsoler i standby-läge 0,1-2 watt
Tv-apparater i standby-läge 0,1-3 watt
Tv-boxar i standbyläge 4-14 watt
Vitvaror (avstängda) 0-1 watt
Laddare/Adaptrar (avstängda) 0-3 watt
Inom EU görs i dag försök att minska standby-förbrukning via en rad olika Ekodesign-förordningar. För de flesta nya produkter finns till exempel ett krav på att strömförbrukningen i standby-läget inte ska överstiga 0,5 watt eller 1 watt om de har display.
- Ytterligare ett tips är att skaffa en elmätare. Då kan man kolla hur mycket de olika apparaterna hemma drar, dock bör man vara medveten om att inte alla enklare elmätare mäter rätt.

Se Energimyndighetens test av 11 energimätare

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Energianvändning