Microsoft krävs på miljarder i böter

Publicerad:
Uppdaterad:

TEKNIK

Begränsar konkurrensen på pc-marknaden

EU-kommissionen bötfällde på onsdagen mjukvarujätten Microsoft för att begränsa konkurrensen på pc-marknaden.

Summan, 4,6 miljarder kronor, är den största som utfärdats i EU mot ett enskilt företag.

Böterna i sig är dock inget hårt slag för det amerikanska företaget som bedöms ha kassatillgångar på 397 miljarder kronor. Men kommissionens övriga krav kan bli smärtsamma.

Microsoft uppmanas att inom 90 dagar ta fram en version av sitt operativsystem Windows som inte innehåller programmet Media Player. Det programmet gör det möjligt för datoranvändare att spela upp musik och film i datorn.

Utnyttjar sin dominernade ställning

Kommissionen anser att Microsoft genom att koppla samman Media Player med Windows på ett otillbörligt sätt utnyttjar sin dominerande ställning på mjukvarumarknaden för medieprogram. Om Windows säljs utan Media Player, förbättras andra mjukvaruföretags möjligheter att konkurrera, till exempel med programmen Realplayer eller Quicktime.

Microsoft åläggs också att lämna ut information som gör det möjligt för andra företag att anpassa sina program till Windows.

Rekordhöga böter

Bötesbeloppet på 497 miljoner euro, nästan 4,6 miljarder kronor, är det högsta som kommissionen ålagt ett enskilt företag. Det tidigare rekordet var 462 miljoner euro, vilket drabbade Hoffman-La Roche för att ha lett en kartell på vitaminmarknaden.

Analytiker har beskrivit bötessumman som en ''felparkeringsavgift'' för Microsoft.

Företaget anser att böterna är orättvisa, eftersom det redan har hanterat samma konkurrensfrågor med amerikanska myndigheter. Microsoft har tidigare sagt att det kommer att överklaga kommissionens beslut.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN