Surfa med din mobil

TEKNIK

Nya 3G-tekniken ger mycket snabbare hastighet än GSM-nätet

Fler och fler väljer att surfa med sina mobiltelefoner.

Och surfpriset rasar. På ett år har det halverats.

– Vi räknar med att priserna kommer att fortsätta sjunka eftersom operatörerna vill få kunderna att börja surfa mera, säger analytikern David Larsson.

Foto: full fart Med den nya 3G-tekniken surfar man rejält mycket snabbare än med GSM-nätet. Snart kan det också bli riktigt billigt att surfa på mobilen.

Tre av fyra mobiltelefoner som såldes under förra året klarar mobil datatrafik, eller gprs som det också kallas.

Med den kan man dels skicka MMS, dels också skicka och ta emot e-post, bilder och video­snuttar och surfa på Internet med mobilen.

Speciella sidor

För de flesta mobiltelefoner innebär det att man kan komma åt speciella internetsidor som är anpassade för mobiltelefoner, mobil­operatörernas portaler till exempel. Där de samlar olika nyhetstjänster, sport, underhållning och vägvisare, bland annat.

Och det är dit de flesta av användarna väljer att gå när de surfar med mobilen.

– 80 procent av våra kunder använder vår portal. Men i takt med att det kommit nya telefoner som har riktiga webbläsare har antalet som surfar på internet ökat, säger Erik Hörnfeldt på mobiloperatören Tre.

För att göra det enklare för kunderna att kunna komma ut på internet planerar Tre att lägga upp länkar i sin portal som man kan använda för att ta sig vidare ut på nätet.

Snabbt med 3G-teknik

Intresset för att använda mobilnäten för att surfa, är tydligt. Inte minst bland de mobilkunder som väljer den nya 3G-tekniken där man surfar tre till sex gångar snabbare än i det vanliga GSM-nätet.

Ett särskilt instickskort till datorn för att kunna använda mobilnätet att surfa på gick in på tio-i-topplistan hos Vodafone Stores under julhandeln.

Priset kommer att sjunka

Priset har varit en tillbakahållande faktor. Priset för att surfa på nätet med mobilen mäts i antalet mottagna och sända data.

I början av förra året tog den dyraste operatören över 130 kronor för en megabyte data.

I dag ligger den dyraste på strax över 40 kronor och de billigaste på tio kronor per megabyte.

– Vi räknar emellertid med att de kommer att sjunka kraftigt senare i år. Dels kommer det många nya avancerade kamera- och 3G- mobiler, dels vill operatörerna ha mera tjänster i sina redan utbyggda nät och styr därför in subventionerna mot GSM-telefoner som klarar data och 3G-telefoner, säger David Larsson, branschanalytiker på IT-research.

Hur det går för ditt favoritlag?

Kolla Elitserieresultat - med mobilen

Priser för datatrafik via GPRS

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM