3G-telefon som hittat stilen

TEKNIK

Motorola E1000 - lite tyngre men med bra megapixelkamera

Foto: Med nya Motorola E1000 visar amerikanerna visar att de kan bygga mobiltelefoner.

3G-mobilerna har börjat hitta stilen.

Nya E1000 från Motorola är inte större än vanliga GSM-telefoner.

Aningen tyngre, men utrustad med en bra megapixelkamera.

Så här i början av år 2005 kan man konstatera att 3G-mobilerna nu är tillräckligt bra för att kunna ersätta befintliga GSM-modeller rakt av. Motorola var tidigt ute med 3G-telefoner och med nya E1000 visar amerikanerna att de kan bygga bra mobiltelefoner. E1000 är av traditionellt rakt snitt. Den har en stor färgskärm och som många modeller numera är den försedd med en högtalare som fungerar som inbyggd handsfree.

Fotolampa för extra ljus

Digitalkamerans lins är placerad på baksidan. Den ger bra bilder och med åtta gångers digital zoom är den lätt att hantera. En mindre lins finns också på fronten så att telefonen kan användas för videosamtal i 3G-nätet. Vid lite sämre ljusförhållanden finns det dessutom en fotolampa som skapar lite extra ljus i närområdet.

På funktionssidan i övrigt har E1000 det mesta, dock ingen radio. Men det är ingen som prioriteras när det gäller 3G-telefoner än så länge. Det finns en inbyggd mp3-spelare och om man köper telefonen från 3 ingår stereohörlurar. Men om man tänkta spara digitala bilder och musik i mp3-format på sin E1000 räcker det inbyggda minnet på 16 MB inte långt.

Några bilder och en till två låtar sedan är det fullt. Men om man väljer att köpa till ett extra minneskort löser sig det problemet E1000 har stöd för transflashminnen på som mest 256 MB och ett 128 MB minne kan man i dag köpa för 330-450 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM