Klart häftig – men den snålar med musiken

TEKNIK

Aftonbladet.se testar Ipod Touch

Foto: Läckra menyer och tillräckligt stor skärm för att se film på, kännetecknar nya Ipod Touch.

Nu har Apples nya trådlösa Ipod kommit till butikerna.

Klart cool, men relativt dyr med begränsat utrymme för musik.

Aftonbladet.se testar Ipod Touch.

Som marknadsledare när det gäller mp3-spelare har förväntningarna på Apple varit hög den senaste tiden. Några större uppdateringar av ipodsortimentet har inte kommit på mer än ett år. Men för knappt en månad sedan lanserade den nya ipodgenerationen.

Den består egentligen av två större nyheter. Nya Ipod Nano som fått en betydligt bättre skärm för att kunna visa video och Ipod Touch som många beskrivit som en Iphone utan telefon och kamera.

Inbyggd webbläsare

Och det är på sätt och vis en riktigt bra beskrivning. Ipod Touch ser ut som en Iphone och har en stor tryckkänslig skärm på 3,5 tum och trådlöst nätverk med direktkoppling till Youtube samt - inte minst viktigt i sammanhanget - en inbyggd webbläsare.

Bortsett från att det kan vara kul att surfa på webben även från sin musikspelare så är en webbläsare många gånger nödvändig för att kunna fixa en trådlös anslutning. På flygplatser och andra ställen där man köper tillgång till trådlösa nät krävs oftast att man loggar in via en webbläsare.

Dessutom fungerar Ipod Touch som Apples nya tillägg i musikbutiken Itunes där man ska kunna köpa musik trådlöst till sin Ipod Touch och sedan synka den med datorn när man kommer hem.

Snålt med minne

Men när det gäller lagringskapacitet har inte Ipod Touch så mycket att skryta med. För 2 895 kronor får man 8 gigabyte lagringsutrymme. Har man stort musikbibliotek får man väsentligt mer för pengarna om man köper nya Ipod Classic (som tidigare hette Video) som erbjuder 80 gigabyte för 2 395 kronor och 160 gigabyte för 3 295 kronor.

Ipod Touch är häftig. Den stora skärmen gör att det är helt okej att se till och med långfilm på video. Men uppmärksamhet kostar. Konceptet, helheten ger den fyra plus. Men som musikspelare med lagringsutrymme är den inte där ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM