Hund-gps, snabba slutare och Krzr

TEKNIK

Smått och gott från CES-mässan

Tisdag 9/12

Om du behöver hålla koll på hunden när du är ute och jagar eller rör dig i naturen har Garmin tagit fram en särskild hund-gps. Astro heter modellen. Döpt efter den tecknade familjen Jetsons hund med samma namn. Systemet består av en sändare/mottagare som fästs på hunden och en mottagare som husse eller matte kan ha i handen eller i fickan.

Motorolas nya mobil Krzr följer samma designlinjer som den framgångsrika Razr-serien. Krzr är lite billigare, lite tjockare men har en två megapixels kamera och musikspelare med plats för minneskort. En cool funktion är att man kan se sig själv i den lilla skärmen på locket utsida.

Det togs över 2 miljarder digitala bilder i världen förra året. Digitalkamerorna håller på och erövrar världen. Kodaks Easyshare Z710 har tio gångers optisk zoom och en upplösning på 7,1 megapixel. Den har dessutom en mycket snabb slutare.

Trådlösa nätverk blir allt vanligare liksom trådlösa skrivare. Om alla datorer i hemmet kan skriva ut på en och samma skrivare via det trådlösa nätverket blir allt lättare. Brother MFC665w är både skrivare, fax, kopiator och scanner med trådlös anslutning.

Om man har sin musik på muniskmobilen kan det vara smidigt att kunna lyssna på den utan besvärande sladdar. Jabra BT620s är en hörlur med bra ljudkvalitet som ansluts till mobiltelefonen via Bluetooth.

Måndag 8/12

Koreanska LG Electronics har kanske lösningen till striden mellan blu-ray och hd-dvd om vilken teknik som ska ersätta dvd:n. LG:s nya spelare som kommer på marknaden i februari klarar båda de nya formatet som gör det möjligt att se inspelad hdtv på plattskärmar.

De platta tv-apparaterna blir allt större. Sharp slog till i Las Vegas och lanserade en 108 tums lcd-tv. Än så länge den största som serietillverkats. Men den kräver plats hemma. 108 tum ger en diagonal bildyta på 275 centimeter.

Microsofts mediespelare Zune får stor plats på mässan. Den finns ännu bara i USA och där har försäljningen gått trögt så här långt.

- Med en plastpuck runt handleden kan du styra din dator och slippa risken att drabbas av musarm eller lindra besvär som uppstått av sådan, säger MG Howard, vd på Lightglove.

Microsoft bygger in datorn i bilen. Mobil, mediespelare knyts samman med navigator och till och med intelligenta bensinpumpar som skickar kvittot direkt till mobilen.

Blogg

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer